Gündelik hayatı kolaylaştıran birçok ürün aslında sağlık açısından beklenmedik sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin kulak tıkacı ile uyumanın kulak kirini kulağınıza doğru itebileceğini belirten uzmanlar, kontakt lens kullanıcılarının da kornea aşınması riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor.

Peki kullandığınız cihaz ve protezler arasında hangilerinin nasıl bir zarara yol açabileceğini biliyor musunuz?

TAKMA DİŞLER ÇÜRÜĞE NEDEN OLABİLİR

Journal of Medical Microbiology'nin raporuna göre, Cardiff Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, zatürre hastası olan hastalarından ağız, dil ve takma diş örnekleri alıp bunları sağlıklı takma diş kullananlardan alınan örneklerle karşılaştırdıklarında, takma dişlerin düzenli olarak temizlenmemesinin zatürre riskini arttırdığı sonucuna vardılar. 

Teoriye göre protezler, hastalığa neden olan organizmaların tükürük yoluyla akciğerlere taşınmadan önce kolonileşebileceği bir yüzey sağlıyor.

İŞİTME CİHAZLARINDAKİ ENFEKSİYON RİSKİ

Kulağın içine takılan işitme cihazları bir tıkaç görevi görerek havayı dışarıda tutar ve dış kulaktan kulak zarına kadar uzanan kulak kanalında bakteri ve mantar enfeksiyonlarının gelişmesi için sıcak ve nemli bir ortam yaratır.

Manchester Kraliyet Reviri’nde danışman kulak, burun ve boğaz (KBB) cerrahı olan Profesör Simon Lloyd, bu nedenle bunları takmaya ara vermenin önemli olduğunu açıklıyor.

Bunun dışında gece boyunca düzenli olarak kulak tıkacı kullanmak kulak kirini kulağınıza doğru iterek işitme sorunlarına neden olabilir.

Londra'daki St John & St Elizabeth Hastanesi'nde danışman KBB cerrahı olan Nicholas Eynon-Lewis, 'Kulaktaki nem arttığı ve sizi enfeksiyonlara yatkın hale getirebileceği için kulakları uzun süre tıkamamak daha iyidir" diyor.

LENSLER VE GÖRME KAYBI RİSKİ

Londra'daki Moorfields Göz Hastanesi tarafından 2022'de yapılan bir araştırma, yeniden kullanılabilir kontakt lens kullanan kişilerin, günlük tek kullanımlık lensler kullananlara göre görme kaybına yol açabilen bir enfeksiyon geliştirme olasılığının neredeyse dört kat daha fazla olduğunu buldu. 

Royal Bolton Hastanesi'nde danışman göz doktoru olan Jeff Kwartz, “Yeniden kullanılabilir lensleri temizlemek için asla musluk suyu kullanmayın, yalnızca steril kendi solüsyonunu kullanın” uyarısında bulundu.

HORLAMA VE BURUN KANAMALARI

Bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 40'ı uyurken horluyor. 
Çözümlerden biri, burun deliklerini açık tutmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için burnun içine yerleştirilen küçük, esnek plastik bir cihaz olan burun genişletici kullanmakta yatıyor.

Uzmanlar ise, burun kanamasına ve iltihaplanmalara neden olabileceğinden burnun çok yukarısına doğru zorlamamaya dikkat edilmesi konusunda uyarıyor.