Gürer, İsrail’den hangi ürünlerin ithal edildiğini, bu ülkeye hangi ürünlerin ihraç edildiğini, ticaret hacmimizin ne kadar olduğunu sordu. Bakanlık bu sorulara yazılı yanıt verdi.
Bakan Ömer Bolat, 2022 yılında İsrail’e ihracatın 7,3 milyar dolar, bu ülkeden ithalatın ise 2,45 dolar, toplam ticaret hacminin ise 9,48 milyar dolar olduğunu açıklandı. Çelik çubuklar, taşıtlar, mücevher eşyaları, elektrik iletkenleri, plastik mutfak eşyaları, ihracatta öne çıkan ürünler olarak belirtildi. İthalatta ise petrol yağları, demir çelik hurdaları, alüminyum hurdaları gibi ürünlerin ilk sıralarda yer aldı ifade edildi.
"TİCARİ İLİŞKİLER İLE SİYASİ İLİŞKİLER AYRI KONULAR DEDİLER"
Gazze'ye saldırıların sürmesinin toplumsal olarak Türkiye'de büyük tepkiye yol açtığını belirten Milletvezkili Gürer, ”İsrail ile ilişkilerimiz her alanda sanki çok kötüymüş gibi gösteriliyor ama ticarette İsrail ile önemli ilişki içerisinde olduğumuz Bakanlık yanıtlarındaki verilerden ortaya çıkmış oluyor” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu ülke ile siyasi ilişkilerimiz dönem dönem sorunlu olsa da Gazze saldırılarının öncesinde İsrail ile ilişkilerimiz olabildiğinde esnemişti. Bu süreçte bakanlara sorular yönettik. İsrail ile ticari ilişkilerimizin hangi boyutta olduğunu sorduk. Genelde ticari ilişkiler ile siyasi ilişiklerin ayrı ayrı konular olduğu yönünde açıklamalar yapıldı” diye konuştu.
"SEÇMEN TABANINA MESAJ"
Gürer, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden sonra, bu ülke ile Türkiye’nin karşılıklı ticaretinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azaldığını açıkladığını da aktardı.
AKP iktidarının siyasi olarak kavga eder gibi davrandığı farklı ülkelerle de ticari ilişkisi geliştirdiğine işaret eden Gürer, "Ticari ilişkilerde sağlanan karşılıklı fayda ekonomik açıdan yarar getiriyorsa siyasi kavga edilmesi yalnızca seçmen tabanına mesaj niteliği taşımaktadır" açıklaması yaptı.