Yunanistan, yıllarca süren kemer sıkma politikaları, zorluklar ve huzursuzlukların damgasını vurduğu yıkıcı bir borç krizinin pençesindeydi. Şimdi ise yetkililer ve yatırımcılar 2024'ün toparlanmanın tamamlandığı yıl olabileceğini söylüyor.

Yunanistan ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 3 büyüyerek 2009'daki kriz öncesi büyüklüğüne yaklaşacağı ve yüzde 0.8 olan Euro Bölgesi ortalamasının çok üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

2022'de yaklaşık 7.5 milyar Euro doğrudan yabancı yatırım alan Yunanistan, 2023 yılında yatırım yapılabilir kredi notunu geri aldı. Devletin kurtarma fonu geçen ay ülkenin en büyük bankalarından biri olan Piraeus Bank'taki hisselerini sattığında, satışa sekiz kat fazla talep geldi.

MALİYE CANLANIYOR

2015 yılında, Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 280 milyar Euro değerinde üç kurtarma paketi imzalanmıştı. Bunun karşılığında memur  ve emekli maaşlarında kesintiye giden kemer sıkma önlemlerini kabul etti.

Yunanistan 2018'de kurtarma paketinden çıktığından bu yana bankacılık sistemini yeniden canlandırdı ve borçlanma ihtiyaçları için yalnızca borç piyasalarına güvendi. 2022 yılında IMF'ye olan borcunu planlanandan iki yıl önce ödedi.

EŞİTSİZLİK DEVAM EDİYOR

Reuters'ın haberine göre pek çok Yunanlı için ekonomik iyileşme yaşam standartlarında iyileşmeye dönüşmedi. Eurostat verilerine göre ülkede işsizlik yüzde 10'un üzerinde seyrederek İspanya'dan sonra AB'deki en yüksek ikinci orana sahip. Çalışma Bakanlığı  göre bin 175 Euro'luk  ortalama aylık maaş 15 yıl öncesine göre yüzde 20 daha düşük seviyede...

Yunanistan'da işçi sendikaları asgari ücrete bu ay yapılan zamları yetersiz buldu ve "Bu ücretlerle geçimimizi sağlayamıyoruz" diyerek 24 saatlik greve gitti. Çalışanlar dün trenlerin, otobüslerin, gemilerin ve taksilerin durdurulduğu ve yüzlerce kişinin daha yüksek ücret talebiyle sokaklara döküldüğü bir genel grev düzenledi. 

ASGARİ ÜCRET ARTIRILMIŞTI

Yunanistan bu ay aylık asgari brüt ücretini yüzde 6,4 oranında artırarak 830 Euro'ya çıkardı; bu, on yıldır süren bir mali krizin ardından toparlanmaya çalışan Yunanistan'da beş yıl içinde yapılan dördüncü artış oldu.

Ancak işçiler, ücretlerindeki artışın artan gıda ve barınma maliyetlerini karşılamaya yetmediği görüşünde. Yaklaşık 2,5 milyon işçiyi temsil eden GSEE sendikası "Mesaj açık. İşçiler asgari ücretle ve yükselen fiyatlarla geçimini sağlayamıyor" açıklamasında bulundu.