Son yağışlardan sonra Adana’nın Ceyhan ve Yüreğir ilçesi başta olmak üzere Çukurova’da birçok köyde tarlalara su basması sorunu yaşandı.

Sebebi ise DSİ’nin drenaj kanallarında zamanında temizlik yapmaması. 

Drenaj kanallarında temizlik yapılmadığı için normalde 3-4 metre derinliğe sahip olması gereken kanallarda derinlik seviyesi bir metreye hatta yer yer yarım metreye kadar düşmüş.

Böyle de olunca drenaj kanallarına oradan da denize kadar akması gereken drenaj kanallarının suyu ekili alanlara taşarak akıyor.
Tabi bu arada ekili alanlarda karpuz mu olur, soğan mı olur, patates mi olur, buğday mı olur, yoksa portakal, limon bahçesi mi olur, ne olursa olun o ürünü suyun içinde bırakıyor.

Havaların yağışlı gitmesi ve ardı ardına yağmur yağması nedeniyle de su basan tarlalarda ürün çürüyor.

Çiftçinin zararı ve derdi bu nedenle çok büyük. 

Özellikle karpuz, soğan, patates gibi mevsimlik ürünlerin ekili olduğu tarlalarda ise ürün çürüyüp telef oluyor. 

Çiftçiler her yağmur yağdığında Ceyhan ovasındaki tarlaların böyle sular altında kaldığını söylüyor. 

Özellikle Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinin Köprülü, Yalak, Mercimek, Günyazı, Cebe, Mercin, Yeniköy, Elmagölü, Karamezar köylerinde zarar çok büyük.

Zarara uğrayan çitçilerden Turan Terliksiz, sel sularının tarlada kalarak ürünlerinin çürümesine neden olduğunu ve mağduriyetlerinin çok büyük olduğunu söylüyor. 

Oysa Terliksiz ve diğer çiftçilerimizin belirttiğine göre çözümü de aslında kolay.

DSİ, drenaj kanallarının temizliğini zamanında yapsa, yağmur mevsiminde sel suları kanallardan denize, nehirlere kadar akıp gidecek. 

Ancak DSİ zamanında temizlik yapmayınca tıkanan kanallarda akamayan su haliyle taşarak, ekili alanları basıyor.

Buradan, bana yazarak, “Mehmet Bey, şu sorunumuza bir el atın “ diyen Çukurovalı çiftçilerimiz adına  DSİ yetkililerini uyarıyorum.
Bakın, gıda üretimi konusu her geçen gün daha önemli hale geliyor ve hatırlarsanız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Her boş alana gıda ürünü ekin!” talimatı var. 

Fakat DSİ zamanında görevini yapmıyor ve tersine bir durum ortaya çıkıyor. 

Sayın DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri Türkiye’nin gıda ambarı olan yılın her mevsiminde farklı ürünlerin yetiştiği Çukurova’daki bu üretimi baltalamayın, zaten zor durumda olan çiftçimize bir darbe de siz vurmayın.

Derhal görevlerinizi yaparak bu kanaletleri temizleyin.