Mpox'un, Covid-19'a benzeyip benzemediği ve yeni bir küresel salgına yol açıp açmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Mpox'un dünya için yeni Covid-19 olmadığını vurgularken, "Mpox ile birlikte mücadele edebiliriz ve etmeliyiz. Öyleyse Mpox'u küresel olarak kontrol etmek ve ortadan kaldırmak için yapılması gerekenleri uygulamaya koymayı mı seçeceğiz? Yoksa başka bir panik ve ihmal döngüsüne mi gireceğiz? Şimdi ve gelecek yıllarda nasıl tepki vereceğimiz, Avrupa ve dünya için kritik bir sınav olacak." şeklinde konuştu.
DSÖ sözcüsü Margaret Harris de, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde "hedefli aşılama" yapılması gerektiğini ve yayılmasını durdurmanın Covid-19'a göre daha kolay olduğunu belirterek, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok." dedi.
DSÖ geçen hafta hastalığın yayılmasını "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etmişti.
M çiçeği virüsü için belirli bir tedavi olmadığını kaydeden Harris, virüsü yenebilecek bir antiviral ilacın olmadığını ancak semptomatik tedavinin etkili olduğunu söyledi.
KİTLESEL DEĞİL, 'HEDEFLİ' AŞILAMA
Harris, çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların M çiçeğine karşı etkili olduğunu kaydederek, "Mpox için kitlesel aşılama önerilmiyor. Bu çok önemli. Virüsün bulaştığı yerlerde hedefli aşılama yapılması gerekiyor. Şu anda zor olan, sınırlı olan aşıyı tedarik etmek ve onları salgının olduğu yere ulaştırmak. Aşı stokları konusunda Kuzey Avrupa, ABD ve Japonya iyi kaynaklara sahip."
"Kimin hasta olduğunu bildiğiniz, iyi bir temas ve izolasyon önlemleri takibi yaptığınız sürece oldukça kolay bir şekilde durdurulabilir. Yani salgın nedeniyle bir kapanmaya ihtiyaç yok. İhtiyaç olan şey, tam olarak kimin hasta olduğunu bilmeniz için çok iyi bir gözetim." dedi.
"BU VİRÜS FARKLI ŞEKİLDE YAYILIYOR"
M çiçeğiyle ilgili insanların "yeni bir Covid-19 gibi süreç başlayabilir mi?" diye tedirgin olduğunu belirten Harris, şunları kaydetti:
"İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok. Bu çok farklı bir virüs, farklı şekilde yayılıyor. Covid-19 hava yoluyla bulaşıyor. M çiçeği ise esasen çok yakın fiziksel temas yoluyla yayılıyor. Bu yüzden fiziksel temasla ilgili yapılan her şeyi durdurmak, aslında hava yoluyla yayılan bir şeyi durdurmaktan daha kolay. Çünkü bu büyük bir kalabalığa yayılabilir. Bu birçok toplumun karantinaya girmesinin nedenlerinden biriydi çünkü yapacak şeyleri tükeniyordu. Bu yüzden maske takmak çok önemliydi. Ancak M çiçeği virüsünün dünyaya yayılmasını ve bir pandemiye dönüşmesini istemiyoruz. M çiçeği virüsü, bir pandemiyi önlemek için uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edildi."
ASYA ÜLKELERİ ALARMDA
Covid-19'un ilk çıktığı ülke olan Çin, etkilenen ülke ve bölgelerden gelen yolculardan, mpox hastalarıyla temas halinde bulunanlardan ve semptomlar gösteren kişilerden, girişte gümrük yetkililerine bildirimde bulunmalarını ve test yaptırmalarının gerekebileceğini belirtti.
Hindistan'daki sağlık yetkilileri, mpox semptomları gösteren yolcular için uluslararası havaalanları ve limanlarda daha fazla dikkat gösterilmesini emretti ve potansiyel vakaları ele almak üzere hastaneler ve laboratuvarlar belirledi. Endonezya ve Malezya da benzer önlemler aldı.
Pakistan 13 Ağustos'ta bir enfeksiyonu doğruladı. Filipinler sağlık departmanı, aralık ayından bu yana ülkedeki ilk mpox vakasını yakın zamanda seyahat etmemiş 33 yaşında bir erkekte tespit ettiğini söyledi. Vakanın kaynağı henüz bilinmiyor.