TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bugün TBMM’de Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret etti.

 

"MESELENİN SUHULETLE ÇÖZÜLMESİ EN İYİ YOL"

Ziyaret esnasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili soru üzerine “Meclis'in gündemi içerisinde bu konu gündeme geldiğinde ama şimdi bir şey söylemek istemem. Başından itibaren şuna dikkatle riayet ettim. İki yargı organı arasındaki bu sürtüşmenin bir de TBMM tarafı olmaması için biliyorsunuz yazıyı şimdiye kadar Genel Kurulu'na göndermedik, bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol. Dolayısıyla bu konuda ortaya çıkmış bir şey yok, süreç içerisinde bunu da göreceğiz” dedi.

"MECLİS BAŞKANLIĞININ SİYASİ POLEMİK İÇERİSİNE ÇEKİLMESİNE MÜSADE ETMEM"

CHP'nin Meclis'i olağanüstü toplantıyı çağırmasıyla ilgili olarak da Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Gökhan Günaydın Bey, Grup Başkanvekili olarak beni aradı, böyle bir talebi olduğunu ifade etti. Biz de gerekli cevabımızı yazılı olarak bildireceğimizi söyledik. Şimdi bu tür konular üzerinden Meclis Başkanlığının siyasi polemik içerisinde çekilmesine müsaade etmem.

Dikkat ederseniz, daha evvel yaz tatili sırasında CHP Grubu’nun dile getirmiş olduğu olağanüstü meclis toplanması talebini istedikleri günde ve istedikleri saatte tereddütsüz bir şekilde eline getirdi. Çünkü Meclis tatildeydi, bir buçuk ay ara verilmişti.

O ara içerisinde bir Meclis grubunun ve belli sayıda  milletvekilinin iradesini gerçekleştirmesi bakımından bu meseleye riayet etmek gerekirdi. Orada yaptığımız Başkanlık Divanı toplantılarda da zabıtlara geçirilmiştir. Olağanüstü toplantıyı sıradanlaştırmamak lazım. Adı üstünde olağanüstü toplantı.

Yani zamanlı, günlü, ivedi bir konu varsa bunun için Meclis’in bir an evvel toplanması lazım. Birincisi bu. İkincisi Anayasa’nın bize verdiği yetki ve içüzük gereği. Şu anda zaten Meclis bir ara verme ve tatil döneminde değildir.

Meclis, 26 Aralık tarihinde TBMM'de bütün partilerin ittifakıyla 16 Ocak’a kadar bir şekilde Meclis Genel Kurulu toplamama kararı almıştır. Dolayısıyla şu anda Meclis zaten fiilen açıktır. Komisyonlar vesaire diğer faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu anlamda olağanüstü toplantıya getirmek için bir ara verme durumunun söz konusu olması gerekir ki böyle bir durum söz konusu değil.

Kaldı ki daha önce Sayın Şentop zamanında yapılan bir olağanüstü çağrıyı Cumhuriyet Halk Partisi'nin grubu o zaman tam da bu gerekçeyle reddetti. Yani yapmayın böyle bir çağrı yapmayın demiş.

Demek ki şu anda ikincisi bir ara verme ya da tatil durumu söz konusu değil. Üçüncüsü ise zaten üç gün sonra Meclis toplanacak. Meclis üç gün sonra toplandığında bu konuyu enine konuna müzakere edebilecek bir kabiliyeti vardır, gücü vardır.”

"TBMM HUKUKİ BİR TARTIŞMANIN TARAFI DEĞİLDİR"

Kurtulmuş, Can Atalay kararına ilişkin ise şunları söyledi:

“Şimdi ben tekrar geçmiş örneklerdeki durum yaşanmasın diye dikkat ederseniz, Enis Berberoğlu'na benzer Gergerlioğlu dosyalarındaki durum yaşanmasın diye Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği kararın beklenmesi gerektiğini düşündüğüm için bunu Meclis’te okutmadım, ama burada meselenin bir şekilde halledilmesi lazım.

Zaman içerisinde bu uygulamayı ortaya koyarız. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye'de millet adına demokrasiyi, kurallarıyla, kurumlarıyla yerleştirme gayreti içerisinde olan en nadide, en güzide kurumumuzdur. Bu anlamda TBMM hukuki bir tartışmanın tarafı değildir. Bunun altını çizmek istiyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisi hukuki bir tartışmanın tarafı değildir ve olamaz. Onun için de ısrarla iki yargı kurumu arasındaki bu tartışmanın tarafı olmaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve böylece hukuki olarak ortada olan bu sürecin, tartışma konusunun bir de siyasi tartışmaya dönmemesi için gayret sarf ettik.

Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine hakimdir ve bu anlamda da gerekli adımları atar. 

NE OLMUŞTU?

CHP, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin anayasaya aykırı hareket ederek cezaevindeki TİP milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ikinci hak ihlali kararına da uymamasının ardından genel görüşme yapılması için 9 Ocak'ta TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırdı.

Aynı gün akşam saatlerinde çağrıya yanıt veren Kurtulmuş, TBMM'nin tatilde olmadığını, sadece genel kurulun toplanmama kararı aldığını belirterek, bu nedenle çağrıyı reddetti. 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısına, "İçtüzüğün 5'inci ve 6'ncı maddeleri kapsamında tatil veya ara verme yönünde alınmış bir karar bulunmamaktadır.

Hukuken çalışmalarını sürdürdüğü bir dönemde TBMM Başkanının doğrudan veya istem üzerine TBMM'yi toplantıya çağırması, Anayasa ve İçtüzüğe göre mümkün değildir" yanıtını verdi.

Kurtulmuş genel kurul toplantı çağrısının, yine genel kurul tarafından 16 Ocak'ta ele alınabileceğini söyledi.