ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından New York Times gazetesi, telifli çalışmalarının yapay zeka tarafından kullanımı nedeniyle OpenAI ve Microsoft şirketlerine dava açtı.
Gazete, yayınladığı milyonlarca haber ve makalenin şirketlerin yapay zeka chatbot'larını eğitmek için kullanıldığını ve bunun telif haklarına aykırı olduğunu belirtiyor.
Açtığı davanın haberini kendi sayfalarına da taşıyan New York Times, bunun telifli yayınların yapay zeka tarafından kullanımıyla ilgili hukuk savaşının son halkası olduğunu yazdı. Gazete, mevcut haber ve makaleleri kullanan ChatGPT ve diğer yapay zeka sohbet robotlarına dava açan ilk büyük ABD'li medya kuruluşu oldu.
New York Times, yapay zeka şirketlerinin güvenilir bilgiye erişim konusunda medyayla rekabet etmek için yine medyanın eserlerini telif ödemeden kullandığına ve "kendi okuyucularını çalarak" iş modeline zarar verdiğine de dikkat çekti. Yayın kuruluşu ayrıca kendi makalelerini kullanan ancak yanıltıcı içerik üreten yapay zekanın gazetenin markasına zarar verdiğini de savunuyor.
'MİLYARLARCA DOLARLIK ZARAR' SUÇLAMASI
Gazete davada herhangi bir maddi tazminat talep etmiyor ancak "şirketlerin medyadaki eserleri kullanarak haksız yere yarattıkları milyarlarca dolarlık zarardan sorumlu tutulması gerektiğini" söylüyor. NYT yönetimi, bu konuda Microsoft ve OpenAI ile yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadığını kaydetti.
OpenAI sözcüsü ise gazetenin hamlesini şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti.
Son dönemde yapay zeka teknolojilerinin yayınlanmış yazı, görüntü ve diğer verileri işleyerek kullanması tartışmalara yol açıyor. Yapay zekanın yarattığı içeriklerin medya ve diğer yaratıcı sektörlerdeki etkisi ve güvenilirliğiyle ilgili hararetli tartışmalar yaşanıyor.
Bazı medya kuruluşları yakın zamanda yapay zeka şirketleriyle yasal anlaşmaya varmıştı. OpenAI ile lisans anlaşması imzalayan şirketler arasında Associated Press ve Axel Springer da bulunuyor.