Türkiye zorlu bir seçim yarışına sahne oldu. Bir yanda muhalefet partilerinin belediye başkan adayları, bir yanda onlarla yarışan devlet ve devletin tüm olanakları. Cumhurbaşkanı, 17 bakan, bazı generaller seçim meydanlarındaydı. Allah bilir yıllardır çarşı-pazara gitmeyen, fiyatların nereden nereye geldiğini bilmeyenler, pazara gidip domatesin, biberin, salatalığın, elmanın, patatesin, soğanın fiyatını öğrendiler. Öğrendiler de ne oldu? Çoğu önceki fiyatlardan habersiz olduğu için pazarcı esnafına “Hayırlı işler, bol kazançlar”, pazara gelen yurttaşlara da, “Hayırlı alışverişler” deyip makam araçlarına binip ayrıldılar.

Merkez Bankası Başkanlığı döneminde, Hafize Gaye Erkan pazara gitmese de, apartman görevlisi “Sadık Abi”den hayat pahalılığı konusunda bilgi alıyordu. Ama bakanların, “Sadık Abi”lerinden bilgi aldığını da sanmıyorum. Pazara gittiler de ne oldu? Yakınmaları duymanıza rağmen o süreçte değişen bir şey oldu mu? Devlet yönetiminde yer alanların, devlet olanaklarını kullanıp seçim çalışması yapması, açıkçası halkta var olan öfkeyi artırdı.

ZAFERİN DİĞER ADI: 1989 SEÇİMİ 

CHP’de birlik-beraberlik içinde olduğunda, kavgalı bir parti görünümü olmadığında vatandaşın güveni de artıyor. 26 Mart 1989’da yapılan yerel yönetimler seçiminde iktidarda bulunan Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi (ANAP) yüzde 19.7 oy kaybıyla bir hezimet, Genel Başkanlığını Erdal İnönü, Genel Sekreterliğini Deniz Baykal, İstanbul İl Başkanlığını Mustafa Özyürek’in yaptığı Sosyal Demokrat Halkçı Parti için de yüzde 28.7 oyla zaferle sonuçlanmıştı. İstanbul dahil 6 büyükşehiri SHP kazanırken, Doğru Yol ve Refah Partileri ise birer belediye kazanmıştı. İstanbul’da Belediye Başkanlığı’na Nurettin Sözen seçilmiş, İstanbul’un Adalar, Şile, Büyükçekmece dışındaki tüm ilçelerini SHP’li adaylar kazanmıştı.

Büyükşehirler dışındaki belediye başkanlığı seçim sonuçları da şöyle dağılmıştı: SHP 650, ANAP 565, DYP 552, Refah 74, DSP 38, Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) 24, Islahatçı Demokrat Partisi 6, Bağımsızlar 63. Toplam bin 972 belediye başkanı seçildi. Büyükşehirlerde SHP’nin oy oranı 38,37, olurken ANAP 23,62’de, DYP 17.84’te kaldı.

ÖZAL’DAN BAŞKANLARA CEZA

SHP’de seçim sonrası iç çekişmeler, genel başkanlık hesapları erken başladı. 1989’da 33 ilde belediye başkanlığı kazanan SHP’nin, 1991 genel seçimlerinde birinci parti çıkacağı beklentisi vardı. Öyle olmadı. Doğru Yol Partisi birinci, ANAP ikinci, SHP ise ancak üçüncü parti olabildi. Belki hatırlamayan ya da bilmeyenlerimiz olabilir, o dönemde CHP kapalıydı. Açılışı, partinin eski Genel Sekreter Yardımcısı Erol Tuncer ve arkadaşlarının yoğun çabaları ve hukuk mücadelesi sonucu ancak 1992 yılında mümkün oldu.

1989 yerel seçimlerinde SHP’nin büyük başarısı, ANAP’ta büyük rahatsızlık yarattı. Başbakan Turgut Özal’ın, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü’ne seçim sonrası verdiği ilk talimat, Genel Bütçeden Mahalli İdarelere verilen yüzde 9 oranındaki payın yüzde 6’ya düşürülmesiydi. Hazırlanan Kanun Tasarısı, TBMM’den geçti ve belediyelere ilk darbe bütçesi kısılarak indirildi.  Özal, resmi olarak 9 Kasım 1989’da Cumhurbaşkanı seçildi.

MEMUR MAAŞ GENELGESİ

Memur maaşları her ayın 15’inde ödeniyor. Bayram, yılbaşı gibi özel günlerde eğer ödeme tarihiyle arası yakınsa yıllardır memur maaşlarının ödemesi de öne çekiliyor. Bayram tatili 9 güne çıkarıldı. 10 Nisan Çarşamba, bayramın ilk günü. Memurlara maaşları 5 gün önceden ödenecek mi?

Seçim 31 Mayıs’ta yapıldı, 1 Nisan sabahı Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından personel ödemeleriyle ilgili genelge yayımlandı. Bakan adına Mahmut Varol imzasıyla gönderilen ve kamu görevlilerini yakından ilgilendiren genelgeyi okuyalım:

“Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 19 Mart 2024 tarihli ve 216558 sayılı yazısında; Ramazan Bayramının 9 Nisan 2024 Salı günü saat 13 00’de başlayıp 12 Nisan 2024 Cuma gününe kadar devam edeceğinden bahisle, kamu personelinin 8 Nisan Pazartesi günü tam gün. 9 Nisan Salı günü ise yarım gün idari izinli sayılacağı belirtilmektedir

Buna göre, harcama ve muhasebe birimlerince Nisan/2024 maaş/ücret hesaplama ve ödeme işlemlerinin Kamu Personel Harcamaları Yönetim Sistemi (KPHYS) üzerinden aşağıdaki açıklamalara göre yapılması gerekmektedir.

1- Personelin özlük bilgileriyle ilgili bilgi girişi ve değişiklik işlemleri, maaş hesaplama, bordro ve ödeme emri belgesi oluşturulmasına ilişkin sürecin tamamlanarak Hazine’den nakit talebinin en geç 5 Nisan 2024 tarihinde Cuma günü saat 15.30’a kadar yapılması gerekmektedir.

Ancak, maaş hesaplama, ödeme emri belgesi oluşturma, muhasebe birimine gönderme ve nakit talebi işlemlerini herhangi bir nedenden dolayı bu sürede tamamlayamayan harcama ve muhasebe birimlerinin, söz konusu işlemleri en geç 8 Nisan 2024 tarihinde Pazartesi günü saat 15.30’a kadar tamamlamaları gerekmektedir.

2- Maaş ödemeleri Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Akbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Yapı ve Kredi Bankası, ING Bank A.Ş, QNB Finansbank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası Şubelerinden yapılan harcama birimlerinin maaş banka listeleri bankalara, 5 Nisan 2024 Cuma günü saat 16.00’da; 8 Nisan 2024 Pazartesi günü yine saat 16.00’da merkezden gönderecektir.

3- Banka hesaplarına aktarılan maaş/ ücretlerin, ilgili bankalarca personele her ay olduğu gibi zamanında ödenmesi sağlanacaktır.

Bilgilerini ve Nisan/2024 maaş dönemine ilişkin maaş ve ücretlerin ödenmesinde sıkıntı yaşanmaması bakımından ilgili harcama birimleri ile muhasebe birimlerince gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması hususunda gereğini önemle arz/rica ederim.”

Hesabınızı, bayram öncesi maaş alamayacağınıza göre yapmanız gerekiyor.