DEÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki kazı ekibi, MÖ 7. yüzyılda kurulan ve İyonya'nın önemli kentlerinden biri olan Metropolis'in farklı bölümlerinde çalışmalar yürütüyor.

Kazılarda, MÖ 2. yüzyıla tarihlenen özel bir konut yapısını süsleyen mozaik paneller, MS 1. yüzyıla tarihlenen tiyatronun orkestra bölümünün bir kısmı, MS 2. yüzyıla tarihlenen su kanalları ve MS 3. yüzyıla tarihlenen hamam yapısının bazı bölümleri ortaya çıkarıldı.

Prof. Dr. Aybek, yaptığı açıklamada, Metropolis'te her zaman sürprizlerle karşılaştıklarını belirterek, "Yamaçta kurulmuş bir kent olduğu için genellikle kalıntılar derin alüvyal dolgular altında ortaya çıkıyor. Yeni çalıştığımız alanda toprak üzerinde görülen çok fazla bir şey bulunmamasına karşın arkeolojik kazıların sonucunda çok önemli buluntular ortaya çıktı. Yerinde korunmuş olan sütunlar, ayakta durumda tuğla dükkanlar bulundu. Heyecanla önümüzdeki yıllardaki çalışmaları bekliyoruz" dedi.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise, Metropolis Antik Kenti'nin Türkiye'nin önemli tarihi miraslarından biri olduğunu belirterek, "Kazılar sonucunda ortaya çıkan buluntular, Metropolis'in İyonya'nın önemli bir kenti olduğunu ve zengin bir kültüre sahip olduğunu gösteriyor. Bu buluntular, kentin tarihinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak" diye konuştu.