Yüksek tansiyonlu laboratuvar fareleri üzerinde siyah ve beyaz fasulye tüketiminin etkilerine odaklanan 2020 tarihli bir çalışmada, araştırmacılar siyah fasulye yiyen kemirgenlerin hipertansiyonunun azaldığını ve beyaz fasulye yiyenlere kıyasla daha fazla atardamar esnekliğine sahip olduğunu buldular.
Çalışmada ayrıca, söz konusu etkilerin yalnızca sıçanlar siyah fasulye yemeye devam ettiklerinde devam ettiği belirtiliyor. Bu da yüksek tansiyondan etkilenen insanların yaklaşık %50'sinin siyah fasulyeyi düzenli olarak diyetlerine dahil etmesinin faydalı olacağı anlamına geliyor.
Bu fasulyeler, doğal sirkadiyen ritimlerimizi düzenleyen ve bizi uyanmaya, parlamaya ve uyumaya teşvik eden kimyasallar olan melatonin ve serotonin üretiminde hayati önem taşıyan bir amino asit olan triptofan içeriyor.
UYKU KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Araştırmalar, triptofan açısından zengin beslenmenin uyku kalitesini ve süresini desteklediğini, gece boyunca uyanma oranlarını en aza indirdiğini gösteriyor.
Siyah fasulyenin bir porsiyonu, harika bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, uzmanların sağlıklı beslenmenin temel taşı olarak nitelendirdiği 15 gram lifi içeriyor.
Uygun lif alımı iltihabı azaltıyor, bağırsak mikrobiyotasını besliyor, kalp sağlığını destekliyor, vücudun düzenli bağırsak fonksiyonunu ve bağırsak kıvamını korumasını sağlıyor, kan şekeri seviyelerini dengeliyor ve kilo yönetimine yardımcı oluyor.
ABD'nin New Jersey eyaletindeki John Theurer Kanser Merkezi'nin başhekimi Dr. Andre Goy, yakın zamanda Post'a, kanser geliştirme riskini düşürmek isteyen kişilere "mümkün olduğunca tam, işlenmemiş gıdaları seçmelerini" önerdiğini söyledi ve "siyah fasulye gibi protein kaynağı olan bitkisel gıdalara odaklanın." diye ekledi.