CHP’li adayların zaferiyle sonuçlanan belediyelerde ne yazık ki çiçeği burnunda başkanlar koltuklarda çok rahat oturacaklara benzemiyor. Nasıl benzesin ki?

Hangi ile, ilçeye dokunsan benzer, “ah’lar, vah’lar” yükseliyor. Çünkü anlaşılan çoğunluğu Cumhur İttifakına mensup belediye başkanları, yerlerini CHP’li başkanlara terk ederken büyük bir enkaz yığını miras bırakmışlar.

İşte bu enkazdan birisi de Adana’nın merkez ilçesi Yüreğir’de. Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, düzenlediği ilk basın toplantısında belediyenin mali tablosuyla ilgili gündeme oturacak
açıklamalarda bulundu.

Demirçalı, belediyenin borcunun  884 milyon TL olduğunu söyledi.

884 milyon TL!  Bu gerçekten, Yüreğir gibi bir ilçe için korkunç büyüklükteki bir rakam.

Üstelik, bu borçlara İmar A.Ş.’nin şu an tam bilinmeyen borçları da dahil değilmiş.

Yüreğir Belediyesinde İşçi sayısı ise son 5 yılda 950’den 1589’a çıkmış,

Belediyenin borçlarını tek tek paylaşan Başkan Demirçalı, bu borçların yapacakları yatırımları ipotek altına aldığını ve nakit akışının bozulduğu için de personel çıkarmak zorunda kaldıklarını belirterek; “Son bir yılda işe alınan yaklaşık 200 arkadaşımızın iş aktine son vermek zorunda kaldık.

Çünkü personele ödememiz gereken para bütçenin yüzde 30’unu aşmaması gerekiyorken Yüreğir Belediyesinde personel gideri bütçenin yüzde 66’sı oranında. Çok fazla eleman alınmış.

Bir önceki belediye başkanımız Fatih Kocaispir, 2019 yılında belediyeyi İMAR A.Ş. dahil 950 çalışanla devralmış ama bugün 1589 elemana ulaşmış.

Bizim ilçemiz bu kadar büyümedi. İlçemizde bu kadar nüfus da artmadı. Gelirlerimiz de artmadı. Bu yükün altından belediyemizin kalkması mümkün değil.” diyor.

Demirçalı bu arada bir belediye başkanı olarak çok ilginç bir şey söylüyor ve “Müfettişleri belediyemizi incelemeye davet ediyorum” Genellikle, belediye başkanları denetimden ve müfettiş incelemesinden çekinir iken Demirçalı tam aksine müfettişleri belediyeye davet ediyor ve şöyle diyor:

“Görevlendirdiğim inceleme denetleme komisyonu birçok usulsüzlük ve yolsuzluk tespit etti. Bunlardan bir tanesini sizinle paylaşmak istiyorum.

Zimmetine para geçiren bir personel dün itibariyla 1 milyon 200 bin lirayı belediye hesabına iade etti, dekontu elimizde. Arkadaşlarımız şu anda savcılığa suç duyurusuna bulunmak için hazırlık yapıyorlar.

Bu tür yolsuzluklar tek başına bir kişinin yapacağı iş değil. Bunun gibi belediyemizde birçok usulsüz ve kanuna aykırı alımlar ve işlemler yapılmış. Bir örnek daha vermek istiyorum; 35 milyon TL doğrudan alım yapılmış. Bir yıldır dosya açılmamış.

Teklif alınmamış. Bunu ödememizi istediler. Bu ödemeyi yapamayacağımızı, hiçbir şeyin yasal olmadığını, hiçbir başkan yardımcısı ve müdür arkadaşımızın bu alımlara imza atamayacağını
söyledik. Bununla ilgili de mutlaka mülkiye müfettişlerini, Sayıştay denetçilerini göreve davet ediyorum. Çağrımdır; gelin belediyemizi inceleyin. Bütün yetkili kurumları belediyemizi incelemeye davet ediyorum.”

CHP’li Başkan Demirçalı, “Belediyeyi bu duruma getirenler mutlaka hesap vermeli” diyor.

Evet, Yüreğir’de 5 yıllık Kocaispir yönetiminin ardından Demirçalı durumu böyle özetliyor.

Bence Demirçalı’nın burada “Enkaz edebiyatı” yaptığını söyleyemeyiz.
Bir belediye başkanı elbette ki mali tespitleri yapacaktır. Ve adımlarını ona göre atacaktır.

Zaten Ali Demirçalı da bu tespitleri yaparken, “Öldük bittik, enkaz devraldık, hizmet yapamayız” demiyor.

Aksine, tüm bunlara rağmen, Yüreğir tarihinde göreceği en büyük hizmeti bizim dönemimizde görecektir” diyerek de hayli iddialı sözler söylüyor.

Kendi ticari alanındaki başarıları ortada olan, devasa şirketleri yöneten Ali Demirçalı, anlaşılan belediyeyi kendi şirketi gibi değil ama kendi şirketindeki titizlik ve tasarrufla yönetecek.

Kılı kırk yaracak.

Belediyenin ve Yüreğirli'nin çıkarını önceleyecektir.

Umarım başarılı olur ve Yüreğir’in kötü talihini yener.

Çünkü Yüreğir bence gelecekte Adana’nın en güzel ve rağbet gören ilçesi olmaya adaydır…