Nakit para kullanmak günümüzde popülerliğini yitirmiş olabilir ancak harcamaları dizginlemenin en iyi yolu da olabilir.
Hollanda’da yapılan bir araştırma, ödeme yaparken banknot ve madeni para kullanmanın, kart kullanmaya göre yüzde 20 daha fazla psikolojik acıya neden olduğunu gösteriyor.
Çalışmaları Ekonomik Davranış ve Organizasyon Dergisi'nde yer alan araştırmacılar, "Temassız ödeme yaptığınızda, göz açıp kapayıncaya kadar ödeme yapabilirsiniz. İnsanların temassız ödeme yöntemini kullanarak ödeme yapmasının daha az zarar verdiğini ancak daha fazla harcadıklarını gördük."
"Nakit ödemelerde insanlar, tutarı kontrol etmeleri, doğru banknot ve madeni paraları seçmeleri, teslim etmeleri, para üstlerini almaları ve aldıkları tutarın doğru olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğinden, kaybın acısını yoğun bir şekilde yaşıyorlar."
"Nakit kullanımının azaldığı göz önüne alındığında, politikacıların, tüketicilerin elektronik ödeme yöntemlerini, özellikle de temassız olanları kullanırken aşırı harcama yapmasını engellemelerine yardımcı olacak araçlar tasarlaması hayati önem taşıyor." dediler.
KARTLA ÖDEMEYİ KONTROL ETMEK DAHA ZOR
3.240 kişinin katılımıyla yapılan araştırmada, farklı ödeme türlerinin aşırı harcama riskini etkileyip etkilemediği ve ödeme acısının farklı olup olmadığı araştırıldı.
Hollanda'daki Groningen Üniversitesi'ndeki ekonomistler, harcama yapanların nakit ödemeyle yaşadıkları psikolojik acıyı yedi üzerinden 4,1 olarak derecelendirdiğini, banka kartıyla temassız ödemenin acısını ise 3,4 puanla değerlendirdiğini buldu.
Ödemenin acısı, yoksul insanlar için ve ayrıca aşırı tutumlu olanlar için daha fazla oluyor. Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı elektronik ödemeler, nakit ödemelere göre daha az zarar veriyor.