Yapay zekâ alanındaki gelişmeler arttıkça yeni tartışmalar ve hatta endişeler de birbirini doğuruyor. Özellikle geçtiğimiz aylarda Hollywood'da yaşanan yazar ve oyuncuların grevinde de gündeme gelen yapay zekânın gösteri dünyasını da ele geçireceğine dair tartışmalar üzerine Netflix CEO'sundan açıklama geldi.
Netflix eş CEO'su 59 yaşındaki Ted Sarandos, film yaratıcılarının ve oyuncuların henüz işlerini bir yapay zekâ programına kaptırmayacaklarını söylüyor.
Sarandos, şunları söyledi: "Bir yapay zekâ programının harika bir yazardan daha iyi bir senaryo yazacağına, harika bir performansın yerini alacağına veya aradaki farkı anlayamayacağımıza inanmıyorum. Yapay zekâ işinizi elinizden almayacak. Yapay zekâyı iyi kullanan kişi işinizi alabilir."
Sarandos, Temmuz 2020'de Netflix'in eş CEO'su olarak atandı ve şirketin kurucusu Reed Hastings ile birlikte görev yaptı.
Sarandos, yapay zekânın eğlence sektörü üzerinde geçmişteki diğer teknolojik gelişmelerle benzer bir etkiye sahip olacağını söyledi: "Herkesin ev videosuyla nasıl mücadele ettiğini hatırlıyor musunuz? Onlarca yıl boyunca stüdyolar televizyona film lisansı vermedi. Dolayısıyla eğlence alanında teknolojideki her ilerlemeyle mücadele edildi ve sonunda işin büyümesine yol açtı."
Netflix ise yapay zekâ odaklı bir rol için bir ürün yöneticisini işe aldığını açıklayarak bu yeni teknolojiye uyum sağladığını gözler önüne serdi.
Ancak yapay zekâ teknolojisi her yerde iyi karşılanmadı. Geçtiğimiz yıl, hem Amerika Yazarlar Birliği (WGA) hem de Aktörler Birliği SAG-AFTRA, tazminat ve yapay zekânın oluşturduğu tehdit gibi konular nedeniyle greve gitmişti. Her iki grubun üyeleri, maliyet bilincine sahip stüdyoların, yapımlarında yazarların ve oyuncuların yerini almak için yapay zekâyı kullanabileceğini öne sürmüştü.
Şubat ayında OpenAI, metinden videoya modeli Sora'yı piyasaya sürdü. Adını Japonca "gökyüzü" anlamına gelen kelimeden alan model, yalnızca basit metin komutlarıyla yüksek kaliteli videolar üretebiliyor.