* İçişleri Bakanlığı’nın 2022 raporuna göre Türkiye’de uyuşturucu tedavisi görenlerin yüzde 47.8’i ortaokul ve lise öğrencisi! 2020 raporunda 15 yaş altı uyuşturucu kullanım oranı yüzde 0.4 iken 2021’de oran yüzde 14’e yükseldi!

* Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sentetik uyuşturucu metamfetamin (met) kullanımı verilerine göre 2016’da yüzde 3.5 olan yatarak tedaviye başvuru oranı 2021’de yüzde 15.5’e çıktı.

* ALO 191 uyuşturucu ile mücadele hattına 2015’te 50 bin çağrı gelmişti, bu rakam 2021’de 350 bine yükseldi.

* Avrupa Uyuşturucu ve Bağımlılık İzleme Merkezi 2023 raporuna göre dünyada en çok kullanılan 6 uyuşturucudan üçünde Türkiye birinci sırada.

* Atık sularda yapılan incelemeye göre 2021’de met kalıntısı mesela İstanbul’da bin kişi başı günlük 72.49 miligramken bir yıl sonra 92.12 miligrama çıktı. Adana’da ise bir yılda yüzde 147.5 oranında arttı atık sulardaki uyuşturucu kalıntısı!

Bağımlılık katlanırken şahane(!) gelişmeler de yaşandı...

* ABD ve İsveç’in aradığı uyuşturucu baronu Rivkin’in parayı basıp İstanbul’da üç beş ev aldığı, bu sayede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kaptığı ortaya çıktı. Alman uyuşturucu baronu Schroeder’in de ünlü bir rezidanstan daire aldığı, hatta komşusunun da Avustralyalı Komançero Çetesi’nin lideri Tombul Jos olduğu, vatandaşlık başvurusu yaptığı öne sürüldü. Sırp uyuşturucu baronu Vukotiç’in lüks rezidans önünde öldürülen Gasimov’un da aynı yolda oldukları belirlendi. Komançero Çetesi’nin komutanı Ngkuru’nun ise İstanbul ve Bodrum’da çok sayıda konut aldığı, vatandaşlık sırasına girdiği iddia edildi.

Fakat bizim çocukların başındaki bela bunlarla sınırlı değil!

* Adalet Bakanlığı 2020’de ‘cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar’ türünden 40 bin 819 dosya açıldığını, 18 bininin çocukların cinsel istismarına yönelik olduğunu açıkladı!

* TÜİK verileri 2022 yılında çocukların karıştığı olay sayısının 601 binden fazla olduğunu gösteriyordu. 259 bin olayda mağdur çocuklardı! Çocuk istismarı dağılımı ise şöyleydi: 4 bin 151 erkek, 27 bin 739 kız çocuğu.

Bitti mi?

* Birleşmiş Milletler’in Açlık Haritası, açlık oyunlarının gerçek olduğunu gösterdi! Türkiye’de 3 milyondan fazla çocuk yetersiz beslendiği için gelişemiyor, bodur kalıyordu.

* Türk Tabipleri Birliği Okul Sağlığı Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Nursel Şahin “Çocukların okullardaki başarısı düşmeye başladı. Bazı taramalarda bilişsel ve mental gerilik de görüyoruz. Bodur, obez, karnı şiş çocuklar” diyerek durumu özetledi.

* Son PİSA testi sonuçları söylenenlerin sağlaması gibi çıktı. Bizim çocukların düzeyi tüm branşlarda OECD ülkeleri ortalamasının çok altında kaldı.

Daha beteri, yok olanlar da var.

* TÜİK verilerine göre 2023 sonu itibariyle Türkiye’de 15-24 yaş arasındaki nüfus 12 milyona yakın ama bu gençlerden 2 milyon 525 bini ne eğitimde ne de iş piyasasında yer alıyor!

* Öğrenci Veli Derneği Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldığı rakamları açıkladı. İlkokullarda 12 bin öğrenci, ortaokullarda 28 bin 500 öğrenci, liselerde 241 bin öğrenci örgün eğitim dışına çıktı. İşin ilginci çocuklar nerede bilinmiyor.

* Geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 38.8’e yükseldi.

* 16 şehirde 18-25 yaş aralığındaki binlerce gence mutlu musunuz diye soruldu. Sadece yüzde 17’si mutlu olduğunu söyledi. Gençlerin yüzde 63’ü ise ilk fırsatta başka bir ülkede yaşarım dedi.

* İlçelerde bile üniversite açıldı fakat yurtlar unutuldu! Her 8 üniversiteliden birine yurt çıkıyor.

* İstanbul Planlama Ajansı 2023 Eylül ayında üniversite öğrencilerinin yaşam maliyetini çıkardı. Üç kişilik evde kalan bir öğrencinin aylık maliyeti bir yıl önce 5 bin 300 lirayken 12 bin 535 liraya çıkmıştı. Nisan 2024’te ne kadar siz düşünün.

Yazarken ben, okurken siz yaşlandınız değil mi?

Memleketin acı gerçekleri böyleyken...

Daha yeni, 5 ay önce ünlü İtalyan şef Danilo Zanna’nın Bursa’daki yeni içkili restoranının kurdelesini keserken, “İnşallah bunun gibi nice yatırımlarla, yeni açılışlarla şehrimizi kalkındırmaya ve güzelleştirmeye devam edeceğiz” diyen eski Teknoloji bakanı, yeni Bursa vekili Mustafa Varank Mersin’in CHP’li belediye başkanına ‘alkol’ testi yaptı adeta!

Mersin sahilindeki üç belediye işletmesinde yıllardır yemeğin yanında bira servisi de yapılıyordu. Fakat onun bundan yeni haberi olmuştu. Sosyal medya hesabında açtı ağzını yumdu gözünü “Anayasa Madde 58: Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır der... Bir belediyenin, imkanlarını gençleri alkole özendirmek için kullanması en başta Anayasamıza aykırı değil mi? Türkiye’nin en pahalı ikinci suyunu içen Mersinlilerin vergisiyle böyle bir mekan işletmek hangi belediyecilik zihniyetinin ürünü” dedi!

Gençlerimizi düşünmesi, kötü alışkanlıklardan koruma çabası takdire şayandı ama, Türkiye’nin en güzel ‘abicim’ diyen insanı Danilo’nun içkili restoranını ‘İnşallah bunun gibi nice yatırımlara’ diyerek açtığı aklından uçup gitmişti!

Çocuklarımızın iktidarlarında beslenemeyip bodur kalması, uyuşturucu kullanım yaşının ortaokul düzeyine inmesi, milyonlarca gencin ne işte ne okulda görünmemesi, sadece Adana’da atık sularda met kalıntısının bir yılda yüzde 145 artması, dünyanın aradığı uyuşturucu baronlarının vatandaş yapılması, öğrencilerimizin PİSA testlerinde nal toplaması ise onu zaten hiç alakadar etmiyordu.

Türk gençliği aşırı dozun pençesindeyken anayasa maddesiyle bira hesabı soran eski bakana verilecek yanıt çoktu ama yaratıcı sosyal medya kullanıcıları en kısasını bulup yapıştırdı... Sana ne?

At kadehi elinden bin parçaya bölünsün notu... Avrupa ülkeleri içinde en çok alkol tüketilen 10 ülke 14.3 litre ile Çekya, 13.2 litre ile Letonya, Moldova, Almanya, Litvanya, İrlanda, İspanya, Bulgaristan, Lüksemburg ve 12.3 litre ile Romanya diye sıralanıyor. Türkiye mi? 1.8 litre ile en az alkol tüketilen ülkeler arasında ikinci!