Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyon muhasebesine dahil edilmeyeceğini söylediği bankalar, yüksek enflasyon karşısında "gerçek olmayan" kârlar üzerinden değerlendirilmemek için enflasyon muhasebesinin kendi bilançolarına da uygulanması konusunda Hazine ile görüşmeyi değerlendiriyor.

Konuya yakın üst düzey üç bankacı Reuters'a bankaların enflasyon muhasebesi sonrasında kârlarının yarıdan fazla azalmasını beklediklerini belirterek, bankaların uygulamaya dahil olması gerektiğini bu yüzden Hazine ile görüşme planlandığını söyledi.

Bir bankacı, "Bankalar uygulamaya geçmek istiyor. Bununla ilgili Hazine ile görüşme planlanıyor... Bankalar yüksek enflasyon ortamında kâr elde etti ve bunun üzerinden vergilendiriliyor" dedi.

Türkiye'de son iki yılda yüzde 85'in üzerine kadar çıkan yüksek enflasyon sonrasında uygulanacak enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarında enflasyon nedeniyle ortaya çıkan bozulmayı düzeltmeyi amaçlıyor.

Şimşek geçen hafta, önümüzdeki yıl enflasyon muhasebesinin uygulanacağını ancak finans kuruluşlarını kapsama almayabileceklerini söylemişti.

VERGİ MATRAHINI ETKİLEYECEK


Son iki yılda yüksek enflasyon dönemi yaşayan Türkiye, yaklaşık 20 yıl aranın ardından 2023 sonunda tekrar enflasyon muhasebesine geçmeye hazırlanırken, bu süreçte parasal olmayan varlıklara yönelen ve yüksek borçlu şirketlerin kârlı çıkması bekleniyor.

Enflasyon muhasebesi sonucu oluşan kâr ya da zarar 2024 ve sonrasında sonra vergi matrahını etkileyecek, bu dönemde enflasyon düzeltmesinin sektörler ve şirketlerde vergi matrahını artırıcı veya azaltıcı etkisi olabilecek.

Bir başka bankacı da, "Enflasyon muhasebesi olursa kârlar yarıdan fazla azalıyor. Hatta bazı bankalar zarar da açıklayabilir" diye konuştu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) konuyla ilgili Reuters'ın sorusuna bir yorum yapmadı.

'HÜMÜKETİN VERGİ GELİRİ İHTİYACI' VURGUSU


Seçimlerin ardından hükümet, şubat ayındaki depremlerin sonrasında ortaya çıkan finansman ihtiyacını karşılamak ve Hazine nakit rezervini artırmak için vergi artışlarına gitmiş, finans dışı kuruluşlar için kurumlar vergisi yüzde 25'e çıkarılırken, bankalar dahil finans kuruluşları için ise bu oran yüzde 30'a çıkarılmıştı.

Bir başka bankacı, bankaların enflasyon muhasebesinden kapsam dışı kalmasının nedenini hükümetin vergi gelirlerine olan ihtiyacı olduğunu belirtti.

Ekim 2022'de enflasyon yüzde 85'i aşarken, Türk bankacılık sektörü ise bu ortamda tarihi kârlar açıklamış ve sektörün 2022 sonunda net kârı yüzde 366 artışla 433,46 milyar liraya çıkmıştı. Sektörün Ocak-eylül dönemi net kârı ise geçen yıl aynı döneme göre yüzde 53,5 artışla 439,7 milyar lira oldu. (REUTERS)