2022 yılında başlayan Ukrayna savaşından bu yana Moskova'nın Çin'den sonra en büyük ikinci müşterisi olan Hintli petrol rafinerileri, yaptırımların yarattığı risk nedeniyle artık devlet tarafından işletilen Sovcomflot'a ait tankerleri kabul etmeyecek.

Ekim ayının başından bu yana ABD, Rus ham petrolünü taşıyan daha geniş tanker filosuna yönelik yaptırımları artırmıştı. Bu hamle ABD ve müttefiklerinin temel politika hedeflerinden biri olan Rusya'nın petrol gelirlerini kademeli olarak daraltma potansiyeline sahip.

40 TANKER YAPTIRIM LİSTESİNDE

Öte yandan 2023 yılının ekim ayından bu yana ABD 40 ayrı Rus petrol tankerine yaptırım uyguladı. 

Energy Aspects isimli danışmanlık şirketinde uzman olan Richard Bronze, "Rusya'nın özellikle Hindistan'a yönelik ihracatında üzerinde giderek artan bir baskı söz konusu. Yaptırımlarla ilgili sürtüşmenin çok belirgin hale geldiği bir aşamadayız" dedi.

New York'taki Eurasia Group analistlerinden Greg Brew, "ABD'nin hem Rus ham petrolü hem de ihracatı üzerindeki yaptırım baskısının arttığını kesinlikle görüyoruz. ABD'nin Ukrayna'ya daha fazla yardım göndermekte zorlandığı, Ukrayna'nın savaş alanındaki şansının azalmaya başladığı ve Rusya'nın üstünlüğü ele geçirdiği bir zamanda geliyor" dedi.

ABD MEMNUN

Bir ABD Hazine Sözcüsü "Küresel petrol alıcılarının Sovcomflot ile geçmişe kıyasla çok daha az iş yapmaya istekli olmasını bekliyor ve memnuniyetle karşılıyoruz" yorumunda bulundu.

Öte yandan Moskova için bir başka gerileme de rafine yakıt satışında ortaya çıktı. Kpler'in verilerine göre 17 Mart'a kadarki 10 gün içinde ortalama 6,2 milyon varil Rus dizeli piyasaya sürüldü. Bu rakam en azından 2017'den bu yana görülen en yüksek seviye olarak kayda geçti.