On bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi ve milyonlarca Müslüman her gün oruç için sahura kalkarak niyetlenecek. Sahur, oruca niyet etmek ve oruca dayanma gücünü artırmak için sahur vaktinde yemekler yenecek. Sahur oruç tutarken gün boyunca aç ve susuz kalacağı için, sahur yapmak vücudun enerji ihtiyacını karşılar ve gün boyunca daha zinde kalmanıza yardımcı olur.
SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
Sahursuz oruç tutulabilir, ancak İslam dininde sahurun önemi vurgulanmıştır ve Müslümanlar tarafından önerilir.
Sahura kalkamamak oruç tutmamak için mazeret değildir. Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir. Ancak uzmanlar, sahursuz orucun sağlıksızlığına dikkat çekiyor.
SAHUR YEMEĞİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî', II, 105).
Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.