Her seçim dönemi özellikle belde ve ilçelere “Seçmen kaydırma” başlar. Hayali adreslerde, ya da aynı evde onlarca kişinin adresi yer alır. Seçimi kazanmak için adayların yanı sıra siyasi partilerde buna destek olur. Ankara’nın bir ilçesinde 7 bin civarında seçmen kaydı varken, taşıma yoluyla şimdi seçmen sayısı 12 bine yükselmiş. Seçmen sayısının ilçe nüfusundan fazla olduğu yerlere, ilçe girişlerinde olan tabelanın bile değiştirildiğine bile tanık olunmuştu.
Niğde’nin Ulukışla ilçesinde “Seçmen kaydırma” ile ilgili olduğu öne sürülen önemli bir iddia Ulukışla Cumhuriyet Savcılığı’na taşındı. Konu şöyle: Belediyeye başvurup su abonesi olabilirsiniz. Ama aynı abone numarasıyla birden çok kişi su aboneliği yaptırabiliyorsa burada garip bir durum var.
CUMHURİYET SAVCILIĞINA
Cumhuriyet Savcılığına sunulan dilekçe ekinde, aynı su abone numarası kullanılarak bir çok kişinin işlem yaptırdığı belirtiliyor. Örneğin su abone numarası 4187 kullanılarak aynı gün belgelere göre 5 kişi işlem yaptırmış. Neden su aboneliği önemli? CHP Ulukışla İlçe Başkanı Barış Özçelik adına avukatı Deniz Bircan tarafından C. Savcılığı’na yapılan suç duyurusundan aktaralım:
“31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminde seçmenin adres güncelleştirme işlemlerine yönelik Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 28 Eylül 2023 tarih ve 2023/1429 sayılı kararı ile Yurt İçi Seçmen Kütüğünün güncelleştirilmesi usul ve esaslarını gösterir 140/1 sayılı genelgesi gereğince adres beyanı için elektrik, su, doğalgaz, telefon faturaları bulunması halinde gerçekleşmektedir.
AYNI NUMARA FARKLI KİŞİLERE
Ulukışla Belediyesince kendilerine yakın kimselerin adreslerini Ulukışla’ya taşımak için Ulukışla belediyesince ‘Su aboneliği sözleşmesi’ yapılmaktadır. Su abone sözleşmelerinde bir abone numarası üzerine 5-6 kişiye sözleşme yapılmaktadır. Nitekim abone numarası 4187 su abone numarası ile 5-6 farklı şahsa su abone sözleşmesi yapılmış gibi evrak düzenlemekte ve bu su abone sözleşmesiyle ve tek abone numarasıyla seçmen adresini nüfus müdürlüğüne giderek bu sahte su abone sözleşmesini sunarak adres beyanı vererek ilçe seçim müdürlüğüne teslim edilmekte ve adreslerini taşımaktadırlar.
Kanaatimizce, şikayet edilen Ulukışla Belediye Başkanlığınca tek bir su aboneliği üzerine aynı ikamette olmayan 5- 6 kişinin hukuka aykırı şekilde ikametleri taşınmıştır. Yapılan bu işlemler gerçek olmayan ve sahte olarak düzenlenmiş abonelik sözleşmeleri ile yapılmıştır. Sayın savcılığınızca su abonelik sözleşmeleri ilgili kurumlardan istenerek incelendiğinde bu husus açıkça ortaya çıkacaktır. Yapılan bu sahtecilik işlemleri nedeni ile ilgililerden şikayetçi olma zaruretimiz doğmuştur.
Su aboneliklerine yönelik Ulukışla Belediyesinden İstenilecek evraklar, su abonelikleri ile ikametleri alınarak Nüfus Müdürlüğü ve İlçe Seçim Müdürlüğüne verilen seçmen listeleri (celbi gerekir) abone numaralarının kimlere ait olduğuna ilişkin sayın savcılığınızca yapılacak incelemeler istenerek evrakta sahtecilik yapan hem belediye yetkilileri hem de adres beyanında bulunan seçmeler hakkında makamlarınızca gereğinin yapılmasını talep ederiz.”
BAŞKAN NE DİYOR?
İddia konusunu Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu’ya sordum. Bu yıl sadece bir kişiye abonelik verdiklerini belirtti, “Elinde evrakı olan herkes her yere başvurabilir. Geçmiş de aboneliği olan belediyeye gelip bir evrak isteyebilir. Dikkat ederseniz o evrakta benim imzam yok” dedi.
Yüksek seçim Kurulu, önlemler alıyor ama vatandaşın kamu görevlilerinin desteğiyle bir şekilde bunu aştığı iddiaları hiç gündemden düşmüyor.
Yeni çıkan kitaplar
■ SÖZCÜ yazarı, Anayasa Mahkemesi eski başkanlarından Yekta Güngör Özden’le nehir söyleşisi yapan Hazar Arısoy’un “Atatürkçülüğe Adanmış Bir Ömür” kitabı İleri yayınlarından çıktı. Gençliğinin öğrenci liderlerinden olan Yekta Güngör Özden, Atatürk’ün Ankara Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrinden çıkarılışına, Anıtkabir’e konulmasına tanıklık eden 10 kişiden, hayatta kalan son tanık. Yekta Beyle yapılan söyleşi Cumhuriyet tarihinin de bir yansıması.
■ Akademisyen, emekli Tuğgeneral ve yazar Naim Babüroğlu’nun Türkiye’nin dününe ve bugününe ilişkin çarpıcı saptamalarıyla dolu yeni kitabı “Yalanlar ve Gerçekler” İnkılâp Yayınları'ndan çıktı. Babüroğlu, göçmen sorunundan terörle mücadele ve ulusal çıkarlara, milli mücadeleden Padişah Vahdettin ve Lozan’a kadar farklı konu başlığında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor.
■ SÖZCÜ Muhabiri Yavuz Alatan, Gagauzya ’dan Çin’in Uygur bölgesine kadar binlerce kilometre kat edip “Ay yıldız”ı aradı. Türkiye’den geldiğini öğrendiklerinde ona candan sarıldılar, destek oldular. Ay yıldız ve turkuaz Yavuz’la birlikte yol aldı. Usta fotoğraf sanatçısı Yavuz Alatan da bunları fotoğraf karelerine sığdırdı ve bunu kitap haline getirdi..
■ Gazeteci- bürokrat Hakkı Avan’ın, “Manisa’nın İçinden” anı kitabı Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi yöneticisi Mustafa Pala ile Rotary kulübünün katkılarıyla bastırıldı. Kitapta birbirinden ilginç anılar var. “Sevecen Bir Vali” başlıklı yazıda dönemin Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk’le ilgili anılara ve onun çizdiği karikatürlere de yer verilmiş.