Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, 26 Ocak’ta partisinin İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmayacağına ilişkin değerlendirmelerin sürdüğünü söyledi. Başak Demirtaş’ın İstanbul’dan aday gösterilip gösterilmeyeceği konusunda da net bir yanıt vermeyen Doğan, “Sevgili Başak Demirtaş’ın aday olma ihtimaline ilişkin bir açıklama, şaşırtıcı bir açıklamaymış gibi tartışılıyor. Bir gün siyaset yapmak isterse, aday olmak isterse adres DEM Parti’dir” dedi.
Bu açıklamanın ardından DEM’i yakından takip eden bir dostum dedi ki:
“Başak Demirtaş’la ilgili Ayşegül Doğan’ın ‘Bir gün siyaset yapmak isterse, aday olmak isterse adres DEM Parti’dir’ cümlesi ilginç. Bunu tartışan yok ki! Başak Demirtaş aday olacak mı olmayacak mı tartışması var. Yani; hangi partiden aday olacak diye bir tartışma yok.”
Şimdi İstanbul seçimlerinde kilit olan DEM’le ilgili koridorlarda konuşulanlara bakalım.
Görüştüğüm isimlerden çıkan notlar ve tespitler şöyle:
Tarih 5 Ocak 2024.
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Edirne Cezaevindeki önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Selçuk Mızraklı’yı ziyaret etti. Ziyaret sonrasında şu açıklama yapıldı: “Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye’nin tarihsel ve siyasal sorunlarının çözümü için atılacak adımlar, cezaevlerinde süren açlık grevleri ve yerel seçimlerle ilgili izleyeceğimiz stratejiler ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk.”
Şimdi gelelim bu görüşmenin perde arkasına.
DEM’i yakından takip eden isimlerin iddiası şu:
“Selahattin Demirtaş aday ismi vermedi ancak ‘İstanbul için kendi adayımızı çıkaralım’ önerisinde bulundu. Ancak DEM yönetiminden Demirtaş’a bir yanıt gitmedi. İki hafta bekleyen Demirtaş, 20 Ocak’ta eşi ile görüşmesinde açıklama yapılmasına karar verdi.”
Demirtaş, AKP’yle anlaştı mı?
Selahattin Demirtaş’ın eşiyle görüşmesinden bir gün sonra.
Tarih 21 Ocak 2024.
Başak Demirtaş, Artı Gerçek’ten gazeteci İrfan Aktan’a şu cümleleri kurdu:
“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi. Ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz.”
Başak Demirtaş’ın bu açıklaması, “Selahattin Demirtaş’ın ‘aktif siyaseti bıraktım’ açıklamasıyla çelişti” yorumlarına da neden oldu. Ancak DEM kaynaklarına göre bu, Demirtaş’ın “aktif siyaseti bıraktım” dediği sürecin öncesine döndüğü anlamına gelmiyor. Demirtaş, DEM’in kurumsal yapısı içinde kalmaya kararlı. Ki, babasının ölüm haberi ve taziye açıklamaları, babasına yazdığı mesaj bile DEM Parti’nin kurumsal sosyal medya hesaplarından yapıldı.
Ankara koridorlarını takip eden bir dostum şu değerlendirmeyi yaptı:
“Buradaki tavır DEM Parti içindeki İstanbul tartışmasına Selahattin Demirtaş’ın da her parti üyesi gibi katılmış olmasıdır. Başak Demirtaş da ‘partim uygun görürse’ dedi.”
Demirtaş’ın hapisten çıkma karşılığı AKP ile anlaştığı, Başak Demirtaş’ın da bu nedenle adaylık çıkışı yaptığı şeklindeki yorumlara ise DEM Partili üst düzey yöneticiler öfkelerini belli ederek şöyle yanıt verdi:
“Ayıp ayıp! Selahattin Bey boyun eğseydi zaten hapiste tutulmazdı. Bu yorumları yapınlar Selahattin Bey’in mahkemedeki savunmasını baştan sona okudular mı? Böyle bir ihtimal sıfır. Evet sıfır. Hatta şunu söyleyebilirim. Bu yorumları yapanların kendileri bile belki yarın yeni bir durum olur ve Erdoğan ile anlaşırlar. Ama Selahattin Bey bir santim bile geri adım atmaz.”
İstanbul’da beş yılda ne değişti?
DEM kulislerinden kısa kısa bazı notları da aktarmakta fayda var: “HDP’ye oy veren kitle, 2019’da hem 31 Mart hem 23 Haziran’da ezici çoğunlukla Ekrem İmamoğlu’na oy verdiler. Aradan 5 yıl geçti. Şimdi DEM Parti’nin İstanbul’daki tabanının yüzde 75’i ‘kendi adayımızı çıkaralım’ diyor. 5 yılda ne değişti?”
“Biz, aday çıkarmama karşılığında CHP’den ‘Şu ilçeyi bu ilçeyi bize verin’ gibi bir pazarlık içerisinde değiliz. Bizim amacımız belediye başkanlık makamları olsa gider AKP ile anlaşırız ve el konulan belediyelerimizde yüzlerce makam bize verilir.”
“Evet, mesele makam, koltuk değil ama şuna da dikkat etmenizi isteriz. Kars ve Iğdır’da DEM Parti ile diğer partiler arasında oy farkı çok değil. Bu iki ilde MHP kazansın diye İYİ Parti, Zafer Partisi, MHP’nin adayını destekleyecek. Erdoğan kazanmasın diyorsanız gelin bu illerde de Erdoğan’a kaybettirelim. Bu iki ilde CHP’nin kazanma ihtimali yok. Ama CHP, DEM adayını desteklerse AKP veya MHP kaybeder.”
“Van, Siirt, Şırnak, Kars başta olmak üzere onlarca ilde ve ilçede AKP’nin korucu, asker ve polis ailelerinden binlerce seçmen kaydırdığını belgeleriyle ispatladık. Haftalardır DEM Parti bu konuyu diye getiriyor. CHP genel başkan ve genel başkan yardımcıları düzeyinde neden sessiz?”
DEM Parti ve Başak Demirtaş’a devem edeceğiz.