Diyarbakır’da farklı tarihlerde yaptığı konuşmalar ve katıldığı toplantılarda terör örgütü propagandası içeren sözler sarf ettiği gerekçesiyle hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve terör örgütü propagandası yapmak' suçundan dava açılan DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yargılamasıyla ilgili durma kararı veren mahkeme gerekçeli kararını tamamladı. Kararda, Önder'in yasama dokunulmazlığını elde ettiği için Anayasanın 83. maddesine göre yargılamasının durdurulması gerektiğine dikkat çekildi.

7 YILDIR TUTUKSUZ YARGILANIYORDU 

İstanbul’dan 14 Mayıs seçimlerinde ikinci kez milletvekili seçilen Sırrı Süreyya Önder’in yasama dokunulmazlığını elde etmesi üzerine 7 yıldan beri tutuksuz yargılandığı dava dosyasıyla ilgili Ağır Ceza Mahkemesi durma kararı verdi ve bu kararına 7 sayfalık gerekçe yazdı. Mahkeme, sanığın milletvekilliğinin son bulması üzerine hakkındaki dokunulmazlık fezlekelerinin davaya dönüştürülmek üzere Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce Diyarbakır Başsavcılığı'na gönderildiği ve dava açılarak sanığın yargılanmasına başlandığı belirtildi.

"YARGILAMA ŞARTLARI GERÇEKLEŞMEMİŞTİR"

Anayasa'nın 83. maddesi ve Anayasa Mahkemesi'nin 2019/10634 sayılı başvuru kararı neticesinde verilen hüküm içeriği, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2023/27 esas sayılı kararı birlikte değerlendirildiğinde sanık hakkında yargılamanın devamı açısından öncelikle TBMM Genel Kurulu tarafından Anayasa'nın 83. maddesinde düzenlenen şekilde dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik karar verilmesi gerektiği ifade edildi. Kovuşturma şartının gerçekleşmediği ve bu itibarla kovuşturma engelinin giderilmesi gerektiği anlaşıldığından CMK’nun 223/8 hükmü uyarınca yargılamanın durması gerektiği belirtildi.

"VEKİL SEÇİLDİĞİ AN YARGILAMA DURDURULMALI"

Gerekçeli kararda, yargılamaya konu suç yönünden, suçüstü halinden bahsedilmesinin mümkün bulunmadığı ve sanığın yargılandığı suçun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 14. maddesinde belirtilen “Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan” suçlar içerisinde yer almadığına vurgu yapıldı. Yargılaması devam ederken sanığın ikinci kez milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki davanın kanun ve yasa gereği durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

Gerekçeli kararda, her ne kadar sanık hakkında yasama dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra dava açılmış ise de hali hazırda 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Yeşil Sol Partisi 28. dönem İstanbul milletvekili olarak seçildiği dikkate alındığında T.C Anayasası'nın 83/2. maddesinde belirtilen istisnai hallerden olmadığı, T.C Anayasası'nın 83/2. Maddesine göre milletvekili seçilmesine göre milletvekili seçildiği an itibariyle yasama dokunulmazlığını elde ettiği için yargılamanın durdurulmasına oy birliğiyle karar verildiği ifade edildi.