İstanbul İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022 tarihinde 6 kişinin öldüğü, 99 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısında, bomba düzeneğini bırakan Ahlam Albashır’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dördüncü duruşmasına taraf avukatları katılırken, Ahlam Albashır dahil toplam 12 tutuklu sanık duruşma salonunda hazır bulundu. Bir kısım tutuklu sanık ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
"TÜRKİYE'YE SIKINTI VERMEYE GELMEDİM"
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Ferhat Habeş, Suriye'den savaştan kaçtıklarını söyledi.
Habeş, "Ölenlere Allah rahmet eylesin, yakınlarına sabır versin. Suriye'den savaştan kaçıp Gaziantep'e geldik. Bir sene Hasan ile beraber çalıştım daha sonra birlikte İstanbul Esenler'e geldik. Dükkanda yatıyordum, bana teslim edilmişti. Ben Türkiye'de evlendim. Dükkanı açtıktan sonra kimseyle sorunumuz olmadı. Türkiye vatandaşları ve Suriye'liler beni tanır, Türkiye'ye sıkıntı vermeye gelmedim. Hasan beni aradı, 'Onlar bizim komşularımız, 3 gün senin yanında kalsınlar' dedi. Sonrasında Avrupa'ya gideceklerini söyledi. 15-20 gün benimle kaldılar, ev aradılar bulamadılar. Dükkan benim değildi, sonrasında dükkanda yaklaşık 2 ay kaldılar. Ne benim ne de eşimin bunlarla alakamız yoktur, ben bir şey yapmadım" dedi.
Savunma yapan tutuklu sanık Ahlam Albashır, sadece kız kardeşiyle görüşmek istediğini söyledi. Diğer tutuklu sanıklar ise mahkemeden tahliyelerini talep ettiler.
TAHLİYE KARARI
Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Ahlam Albashır'in bombayı bıraktıktan sonra kaçtığı Kanarya Mahallesi'ndeki evde birlikte yakalandığı sanıklar Mahmud Haso, Hadice Alkurdia, Salih Carkes, Hadir Carkes, Yasir Al Korali, suça sürüklenen çocuk A.E.'nin üzerlerine atılı suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi. Aralarında Ahlam Albashır’in de bulunduğu 18 sanığın ise tutukluluk halinin devamına hükmetti.
DOSYA MÜTALAA İÇİN SAVCILIĞA GÖNDERİLDİ
Mahkeme heyeti ayrıca, dosyanın mütalaa hazırlanabilmesi için Cumhuriyet Savcısı’na gönderilmesini kararlaştırıp duruşmayı erteledi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, 13 Kasım 2022 tarihinde Taksim İstiklal Caddesi üzerinde gerçekleşen bombalı saldırının PKK/KCK silahlı terör örgütünün Suriye uzantısı YPG/PYD/SDG tarafından planlanıp gerçekleştirildiği belirtildi.
Saldırı sonucu olay yerinde bulunan çocuk yaştaki Ecrin Meydan, babası Yusuf Meydan, Adem Topkara ile eşi Mukaddes Elif Topkara, Arzu Özsoy ile kızı Yağmur Uçar’ın vefat ettikleri, 99 kişinin yaralandığı ve birçok iş yerinin maddi hasara uğradığı ifade edildi.
İddianamede, el yapımı bomba bulunan çantayı bırakan Suriye uyruklu Ahlam Albashır’ın 14 Kasım 2022 tarihinde yakalanıp gözaltına alındığı, YPG/PYD terör örgütünün özel istihbarat elemanı olduğu anlaşılan sanıklar Ahlam Albashır ve Bilal Elhacmaos’un kamu düzenini bozmak, otoriteyi zayıflatmak, kaos ve kargaşa yaratmak ve böylece devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma amacına ulaşmak maksadı ile örgüt tarafından özel eğitime tabi tutularak talimatlandırılıp patlayıcı malzeme eşliğinde ülkemize gönderildikleri belirtildi.
HAPİS İSTEMLERİ
İddianamede, bombayı yerleştiren Ahlam Albashır’ın 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapis ile cezalandırılması isteniyor. Firari sanık örgüt elebaşlarından Cemil Bayık’ın da aralarında bulunduğu diğer şüphelilerin ise 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapisleri talep ediliyor.
İstiklal'deki bombalı saldırı davasında 6 tahliye
İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin 36 sanığın yargılandığı davada 24 tutuklu sanıktan 6'sı tahliye edildi.