Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, kazı çalışmalarının 1962 yılında başladığını ve bu yılki çalışmalarında, sarayın doğu surlarında saraya açılan kapının izlerine rastladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Yıldız, "Yaptığımız kazıda bu kapının izleri tamamıyla ortaya çıktı. Kapı yaklaşık 2,5 metre genişliğinde, 3,5 metre uzunluğunda eyvan şeklindedir. Yüksekliği de muhtemelen 2 metre civarındaydı. Kapının güney tarafında yaptığımız kazılarda üzerinde haç motiflerinin olduğu bir lento taşına denk geldik.

Mermer malzemeden yapılmış bir kapının lentosu, saraya açılan kapının lentosu olma ihtimali çok yüksek ve üzerindeki süslemelerden de bu lento taşının Roma dönemine ait olduğunu anlıyoruz" dedi.

Prof. Dr. Yıldız, Amida Höyük ve üzerindeki sarayı Diyarbakır turizmi için çok önemli mekanlar olduğunu belirterek, "Burada yapılan kazılar Diyarbakır turizmine ivme kazandıracak kazılardır.

Çünkü Topkapı Sarayı'ndan sonra, içinde hem müzesi bulunan hem de açık hava müzesi konumunda olan Türkiye'deki ikinci mekandır, Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi. Artuklu Sarayı ile beraber düşündüğümüz zaman burası bir turizm cazibe merkezi konumundadır" diye konuştu.