TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 3 Ekim'de MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret etmişti. Ardından dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen Kurtulmuş, Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener ile de görüştü. Kurtulmuş siyasi parti temaslarını Saadet-Gelecek Grubu, CHP ve AKP ile sürdürdü.

SAADET-GELECEK: ANAYASA SANDIKTAN SONRA 

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ "Meclisin işleyişiyle ilgili konuşmalarımız oldu. Aynı zamanda bizim taleplerimiz oldu. Saadet-Gelecek Grubu olarak taleplerimiz vardı. Bunlarla ilgili olarak da not aldılar. Aynı zamanda memleketimizin meseleleri hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye'nin daha demokratik bir ülke, daha hukukun üstünlüğünü önemseyen bir ülke olması noktasında siyasi konuşmalarımız oldu. Bir nezaket ziyaretiydi" dedi.



Bir gazetecinin yeni bir anayasa çalışmasının başlamasının gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Özdağ, bu konudaki düşüncelerini paylaştıklarını aktararak "Bunların erken olduğunu, seçim atmosferi içinde bunların konuşulmasının doğru olmadığını, seçimden sonra gerek iç tüzük konusunun gerek anayasa konusunun konuşulması gerektiğini kendi düşüncemiz olarak aktardık" diye konuştu.

KURTULMUŞ'A GENEL KURUL SİTEMİ 

Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise gruplarının yer sorunu çözülmezse "her gün farklı bir eylem yapacaklarını" duyurarak "Sayın Meclis Başkanı'na son çağrımızdır. Lütfen tarafsızlığınıza gölge düşürmeyin" dedi.

ÖZEL: DARBEYİ MEŞRULAŞTIRACAK TEKLİFE OLUMLU BAKMAYIZ 

Kurtulmuş ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya geldi. Özel, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Numan Bey ile olan görüşmede anayasa konu olmadı. Yargı darbesini meşrulaştıracak bir teklife olumlu bakmamız zaten mümkün değil, zaten böyle bir teklif de gelmedi" dedi.



SAMAST TEPKİSİ: BU YAPIYA TESLİM OLMAYACAĞIZ 

Ogün Samast'ın tahliyesine ilişkin soruya yanıt veren Özel, şunları söyledi:

- Bir el 4 ay, 6 ay kararını değiştirmiş, bir el Dink'in katilini korumuş kollamış. Bu 'Biz gerekirse katilimize bile sahip çıkarız' demektir. Karanlık ve derin güçler hepimize karşı racon kesmektedir. Buna teslim olmayacağız. Demokrasiye karşı suçlar defterine çizilecek. Bu yapıya teslim olmayacağız.

KURTULMUŞ: ZİYARETLER SÜRECEK

TBMM Başkanı Kurtulmuş ardından AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ve Grup Başkanvekilleri ile görüştü, şunları dile getirdi:

- Grupları ziyaretlerimiz oldu. HEDEP  müsait  olmadığı için bugün  ziyaret edemedik. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bundan sonra da ziyaretler devam edecek.

- (Can Atalay) Türkiye'de kurumların görev ve sorumlulukları bellidir. Meclis gündemine hakimdir. Çalışma takvimi çerçevesinde gereği yapılacaktır. Önümüzdeki mesele iki yüksek yargı arasında bir içtihat farklılığı ve tutum farklılığından kaynaklanan bir meseledir. Herkes şundan emin olsun, Türkiye anayasal bir hukuk devletidir.

- Bütün kurumların görev, yetki, sorumlulukları bellidir. Bu çerçevede de özellikle milli iradenin tecelligahı olarak TBMM, herhangi bir şekilde başka bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir. TBMM kendi gündemine hakimdir, bu kendi gündemi ve öncelikleri içerisinde bu mesele başta olmak üzere bütün meseleleri çözebilecek kararın uygulanmasını yapacak olan yer TBMM'dir.

"SAMAST'TA KAMU VİCDANI DİKKATE ALINMALI"

- (Ogün Samast'ın tahliyesi) Burada da infaz sistemimizle ilgili belki yeni düzenlemeler yapılması lazım. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan birisi, yaştan dolayı bu cezası belli bir süreye indirilmiş ve ondan sonra da maalesef iyi hal uygulaması dolayısıyla dışarıya çıkarılmış. Bütün bunlar bizim yargı sistemimizde de yeniden gözden geçirilmesi gereken hususların olduğunu ortaya koyuyor. Bunların kamu vicdanını da dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesi kanaatindeyim. (AA-DHA)