ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili yasayı birkaç gün içinde imzalamasını ve bunun da ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışlarını onaylamasına ilişkin hızla adım atılmasına yol açmasını beklediğini söyledi.

Flake, Reuters ile yaptığı söyleşide resmi onay belgesinin Washington'a ulaşmasının ardından ABS Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye F-16 satışına ilişkin bildiriyi derhal göndereceğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu 20 ay geciktirmesinin ardından Salı günü NATO'nun genişlemesi önündeki son engeli de kaldırdı ve İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu onayladı.

Üyeliğin onaylanması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tasarıyı imzalayarak yasalaştırması gerekiyor. Sonrasında ise Resmi Gazete'de yayımlanacak. Aynı zamanda İsveç'in başvuru onay belgesinin de Washington'a gönderilmesi gerekiyor.

"BİRKAÇ GÜN İÇİNDE GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUM"

Bunların "birkaç gün içinde" gerçekleşmesini bekleyip beklemediği sorulan Flake, Reuters'a "Evet, bekliyorum" dedi.

Flake "TBMM'nin onayından sonra Türkiye'nin beklemesi için bir sebep görmüyorum. Dolayısıyla, (resmi belge) Washington'a gönderilir gönderilmez (F-16 satışlarına ilişkin) Kongre onayının gerçekleşeceğini bekliyorum" dedi.

Flake, Reuters ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde "Cumhurbaşkanının tasarıyı imzalaması ve sonra onay belgesinin Washington'a gönderilmesi gerekiyor. Bu gerçekleşir gerçekleşmez bildirinin de yapılacağını bekliyoruz. Resmi bildiri yapılacak" dedi.

Hem Erdoğan hem de ABD Kongresi üyeleri Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması konusunu, Türkiye'ye 20 milyar dolar değerinde Lockheed Martin LMT.N uçakları ve modernizasyon kitleri satışının kongre onayı almasıyla ilişkilendirmişti.

Öte yandan Reuters'ta yer alan bir haberde ABD Başkanı Joe Biden'ın, Capitol Hill'deki komitelerin liderlerine dün Ankara İsveç'in NATO üyeliği sürecini tamamladığında F-16 satışları için resmi süreci başlatma isteğini ifade ettiği bir mektup gönderdiği belirtildi.

KONGRE'YE YAPILAN ÇAĞRILAR

İsveç 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından karşılık olarak güvenliğini artırmak üzere ABD öncülüğündeki NATO ittifakına üyelik başvurusunda bulunmuştu.

Bir ülkenin ittifaka üye olabilmesi için NATO üyesi olan tüm ülkelerin onayını alması gerekiyor. Ancak Türkiye İsveç'in Ankara'nın terör örgütü olarak kabul ettiği grupları koruduğunu gerekçe göstererek itirazda bulunmuştu. Bunun üzerine Stockholm, yeni bir güvenlik yasasını uygulamaya geçirmişti.

Ankara'nın İsveç'in üyeliğine onay vermeyi geciktirmesi bazı batılı müttefiklerinden tepkisini çekmiş ve bazı tavizler verilmesini sağlamıştı. Ancak, bu süreçte büyükelçilik görevini yürüten Flake, İsveç'in bu sürede Türkiye'nin "son derece meşru güvenlik ihtiyaçlarını" karşıladığını söyledi.

Flake, Türkiye'ye F-16 satılması konusunda kaygıları olan kişiler de dahil olmak ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu Dış İlişkiler Komiteleri başkanlarıyla irtibat hâlinde olduğunu söyledi.

Flake "F-16 satışları konusunda ilerlemeden önce İsveç'in NATO üyesi olması gerektiğini düşünen Kongre üyeleri var. Ancak hepsi Türkiye'nin NATO'daki varlığının değerini ve bu F-16 modernizasyonu ile gelen müşterek çalışmaların değerini kabul ediyorlar" dedi.