Küresel liderler ve Silikon Vadisi yöneticileri, yapay zekânın gelişimini tartışmak için bu hafta Rishi Sunak'ın düzenlediği dünyanın ilk Yapay Zekâ Güvenlik Zirvesi'ne akın ediyor.

Ancak teknoloji liderleri beklenildiği gibi yapay zekâ ile mücadele etmek ya da yönetimi ele geçirmesini engellemeye çalışmak yerine bu teknolojiyi kucaklamamız gerektiğini söylüyor.

Hatta bu isimler arasında Meta'nın yönetim kurulunda yer alan milyarder girişimci Marc Andreessen ve Profesör Dr. Richard Sutton da yer alıyor.

Yakın zamana kadar, teknolojiyi baskılamanın çözüm olmadığını savunan Dr Sutton, zirveye katılan üç büyük yapay zekâ firmasından biri olan Google Deepmind'in kıdemli isimlerinden biri.

Dr Sutton geçen ay Şangay'daki beşinci Dünya Yapay Zekâ Konferansı'nda yapay zekâ ile kaçınılmaz olarak haleflerimizi yaratacağımızı söyledi. Ayrıca ortalama bir bilgisayarın 2030 yılına kadar insan düzeyinde zekâ kapasitesine sahip olacağını savunuyor.

Andreessen ise tartışmalı 5000 kelimelik eseri Tekno-iyimser Manifesto, yapay zekânın yeteneklerini hayal edilemeyecek boyutlara çıkaracağı bir geleceğin ana hatlarını çiziyor. Ancak Andreessen, gelişimine sınırlamalar koymak yerine, teknolojinin olabildiğince tam ve geniş bir şekilde genişlemesine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Sunak da kanser ve demans tedavilerine yönelik araştırmalarda yapay zekânın kullanımını hızlandırmak için 100 milyon pound yatırım yapacağını duyurdu. 2 milyon sterlinlik bir yatırımla elde edilen yapay zekâ araçları da öğretmenlerin iş yükünün azaltılmasına yardımcı olmak için İngiltere genelindeki sınıflarda kullanıma sunulacak.