Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim İş sendika üyeleri; daha önce TÜİK tarafından depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile boşaltılan binanın sonrasında Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılmasını protesto etti.

Bir gün iş bırakma eylemi yapan sendika üyeleri tarafından yapılan basın açıklamasında şunlar kaydedildi:

"TÜİK TARAFINDAN DEPREME DAYANAKSIZ DİYE BOŞALTILAN..."

*2018 TÜİK verilerine göre nüfus bağlamında 57 ilden daha büyük olan Çankaya ilçemizin, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde kadrolu personel sayımız 161, geçici ve sürekli işçi olarak görev yapan 26, sözleşmeli personel sayımız 7, toplamda ise 194 kişi görev yapmaktadır. İlçemize bağlı 254 resmi okulumuza ve bu kurumlarda çalışan 9142 personele, sayısı 453 olan özel okullara ve 15 bin 739 personeline, ayrıca özel kurslara, motorlu taşıt kurslarına, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine ve onlara bağlı olarak çalışan toplamda 4 bin 442 personele hizmet vermekteyiz.

*Başkentimizin merkezinde görev yapan bizlere, reva olarak görülen çalışma koşulları, beraberinde yaşanılan sorunlar ve taleplerimizden bahsetmek isteriz. 2021 Aralık ayında Saraçoğlu Mahallesi’nde bulunan Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası, TÜİK tarafından depreme dayanaksız ve temelinde kayma olduğu gerekçesi ile boşaltılan mevcut binaya taşınmıştır.

*Atıl olarak yıllarca boş bırakılan bu bina, merkeze uzak, mahalle arasında bir apartmandan ibarettir. İlçe mülki amirlik olan kaymakamlığa da kilometrelerce uzaktadır.

“BİNA 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ (İSG) MEVZUATINA UYGUN DEĞİLDİR”

*Bina daha önce misafirhane olarak kullanıldığından, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün fiziki anlamda ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. Yangın merdiven girişleri oda haline getirilmiştir.

*Elektrik ve su tesisatları eski olduğundan sürekli arıza vermektedir. Tuvaletler kullanıma uygun değildir. Asansör olmadığından engelli çalışanlar ve hizmet alan engelli vatandaşlar zorluk yaşamaktadır. Engelli çalışan ve vatandaşların kullanımına uygun tuvaletler yoktur. Bina hijyen koşullarına uygun değildir. Bina 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) mevzuatına uygun değildir.

*İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasının konumunun uygun olmayışı, hizmet alan vatandaşların fazlalığı, otopark yetersizliği, mahalle sakinlerini her açıdan rahatsız etmektedir.

*Temmuz ayında elektrik hattında yaşanan aksama ve kısa devre nedeni ile çalışmalara bir gün ara verilmiştir. Geçtiğimiz mart ayında ilçe milli eğitim müdürlüğünün bulunduğu ikinci katı su başmış 2022 Aralık ayında ise en üst katta bulunan inceleme soruşturma bölümünde kanalizasyonda tıkanma yaşanmıştır.

*Çalışanların odaları ve koridorları kanalizasyon suyu ile dolmuş, çalışanların sağlığını ve psikolojisini olumsuz etkilemiştir. Havalandırmanın yetersiz olması ve dip dibe çalışma koşulları salgın hastalıkların yayıldığı bir mesai ortamı oluşturmaktadır.

*Ayrıca çalışan ilçe personelleri Elmadağ’dan Keçiören’e, Sincan’dan Eryaman’a kadar en az iki araç değiştirerek işe gelmektedir. Zaten geçinmekte zorlanan çalışanlara hem maddi hem de ulaşımda harcanan zaman açısından ek bir külfet getirmektedir.

" YIKILMADAN ADIM ATILMAYACAK MIDIR?”

*Geçtiğimiz şubat ayında ülkemizde yaşanan ve 11 ilde büyük bir felakete yol açan deprem gerçeği gözlerimizin önünde durmaktayken Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binamızın bu durumda bırakılması anlaşılır bir şey değildir. Şimdi soruyoruz? Deprem riski barındıran Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası yıkılmadan adım atılmayacak mıdır?

*Ya da çalışanların başına bir iş gelmeden bakanlığımız tedbir almayacak mıdır? Buradan sesleniyoruz kamu hizmeti vermek ciddi bir iştir. Bu hizmeti veren personelin ve hizmet alan vatandaşın can güvenliğinden devlet sorumludur.

"BİZZAT BAKANLIK SORUMLUDUR.”

*Depreme dayanıksız, engelli personel ve vatandaşına duyarsız, tesisatları çürümüş, çalışanlarının bardaklarını tuvaletlerde yıkamak zorunda kaldığı, yangın merdiven girişleri oda yapılmış bir iş yerinde hizmet vermeye zorlanmak artık Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personelinin sabrını taşırmıştır.

*Binaya ilişkin İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından gerekli yazışmalar yapılarak sorunun çözümü konusunda atılan adımlar her defasında olumsuz sonuçlanmıştır.

*Tüm çözüm önerileri, Kızılay’da birçok kamu binası boş durmasına rağmen üvey evlat muamelesi gören biz çalışanlar olarak bir kez daha sesleniyoruz. Yaşanacak herhangi bir sorunda çalışanların başına gelecek herhangi bir kazadan bizzat bakanlık sorumludur.

"BİR AN ÖNCE BU SORUNU ÇÖZMELİDİR.”

*Depreme dayanıksız bir binayı kamu hizmetine tahsis edenler, bir an önce bu sorunu çözmelidir.

*Adım atılmayan her gün çalışanlar ve hizmet alan vatandaşlar için riski arttırmaktadır.
Çalışanların sorunları, çözümlenene kadar geri adım atmayacağı bilinmelidir. 5 sendika ile aldığımız ortak karar gereği; yüzlerce insanın ölümüyle sonuçlanabilecek bu ihmalin kamuoyunda bilinmesi, tüm yetkililerin bir an önce çözüm bulması için bugün iş bıraktık.

*İnsanca çalışma koşullarına uygun, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yakışır bir bina sağlanana kadar da tüm çalışanlar olarak mücadelemizin devam edeceğini ilan ediyoruz.

*Sesimizi duyurmak ve taleplerimizi karşılamak için Bakanlık ve yetkililere bir kez daha, ‘artık yeter’ diyoruz. Söz konusu olan çalışanların can güvenliği iken adım atmayanlar, yasal olarak suç işlemektedir.

*Kamu çalışanına verdiği değeri ortaya koyanlar Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının taleplerini dikkate almalıdır. Bakanımızın biz eğitim çalışanlarıyla da buluşmalar yapmasını istiyoruz. Bakanımızı İlçe Milli Eğitim binamıza davet ediyoruz.ok."