Guatamala, Honduras, Kolombiya’da seçilme hakkı tek dönem ve 4 yıl. El Salvador, G. Kore tek dönem ve 5 yıl. ABD, Arjantin, Brezilya, Gana, Palau’da 4+4 yıl. Angola, Kıbrıs Rum kesimi, Malavi’de 5+5 yıl. Brundi’de 7+7 yıl. Kongo’da 5+5+5 yıl. Kosta Rika, Şili’de 4 yıl ve sınırsız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Cibuti’de 5 yıl sınırsız seçilme hakkı...

Bazı ülkelerin devlet başkanı görev süreleri ile seçilme hakları!

Bunların dışında 2000 yılından beri Suriye Cumhuriyeti’nde girdiği her seçimde cumhurbaşkanı ‘seçilen’ Esad gibi istisnalar da var.

Erdoğan’ı her doğum gününde arayıp yeni yaşını kutlayan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev mesela... Geçen yıl ülkesinde 2040’a kadar cumhurbaşkanı olmasının önünü açan referandum yapıldı. 5+5 sınırı sıfırlandı, 7+7’lik yeni bir hak kazandı.

İstisnalar ne tesadüf kardeş ülkelerden geliyor!

Bunlardan biri de Azerbaycan. 2016’da halk 2003’ten beri cumhurbaşkanı olan İlham Aliyev’in görev süresini 5 yıldan 7 yıla çıkardı. Aliyev geçen Şubat’ta 5. kez cumhurbaşkanı seçildi.

Sisi için kardeş Mısır’da benzer bir değişikliğe gidildi. Sandığa mandığa gitmeye gerek yoktu, milletvekillerinin oyları ile Sisi’nin 2034’e kadar görevde kalması kabul edildi!

*

Kardeş ülkelerden değişiklik haberlerini vermemin nedeni, önünde 4 koca yılı varken Erdoğan’ın yerel seçimler için siyasi kariyerini ortaya koyup ‘bu benim final dönemim’ demesi.

‘Bir daha onun gibi tek adamı nereden buluruz’ diyenler endişeye kapılırken, ‘burası Türkiye, her zaman bir yol bulunur’ düşüncesiyle anında harekete geçen eylem adamları ortaya çıktı.

Kaç kez Adalet bakanı olduğunu kendisi bile unutan, Meclis başkan yardımcısı Bekir Bozdağ dedi ki...

“Anayasa’ya göre ‘Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir’ Anayasa’nın bu hükmüne göre TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü defa aday olması anayasal hakkıdır. Yarınlar ne getirir, bilimez! Belki de vakti gelince TBMM seçimlerin yenilenmesi kararını alarak, Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir. Yarın ola hayır ola.”

Açıklamada çözüm yolu, gerekçe, öneri ne ararsan mevcut. Geriye defalarca değişen anayasayı bi kere daha değiştirmek kalıyor.

Fakat, küçük bir pürüz var...

Son seçimden önce meclis başkanı hariç Cumhur İttifakı’nın 334 olan sandalye sayısı Mayıs 2023 seçiminde 321’e düştü! 360 oyu bulup anayasa değiştirmek için geçen dönem hariçten 26 evetçi vekil yeterken bu dönem 39 vekil şart.

Cumhur İttifakı artı 39 vekil bulmalı, ama nereden?

Bozdağ’ın dediği gibi, yarınlar ne getirir hiiiç belli olmaz!

Erdoğan’ın üçüncü defa denilmesine rağmen aslında dördüncü kez cumhurbaşkanı adayı olup seçime girmesine ses etmeyen, ‘amaaan ses etsek ne olur’ deyip garabeti sineye çeken, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Türkiye Değişim Partisi’ne ‘babalarının bile yapmayacağını yapıp’ 39 vekil veren kapı gibi CHP var.

Sıkıştıklarında, devlet eliyle miting meydanlarında Apo’nun mektuplarının okutulduğu, saraylarda toplantılar, ortak açıklamalar yapılan siyasi partinin devamı DEM Partisi var...

Vakti gelince bi bakmışsınız kağıtlar ona göre karılmış, ihtiyaç kadar el havaya kalkmış, TBMM’de seçimlerin yenilenmesi kararı alınmış, dünya liderimizin önünde yepyeni ve de süresi güncellenmiş adaylık yolu açılmış!

Yarın ola hayır ola...

Açıklamasında önemli bir hususu unutan Bozdağ ve final lafına hüzünlenen AKP’lilere katkı notu... Kardeş Mısır, Özbekistan ve Azerbaycan’a değil, kardeşten yakın yavru vatanımıza bakın! KKTC Anayasası’ndaki “Cumhurbaşkanı 5 yıllık dönem için halk tarafından seçilir. Tekrar seçilmek için dönem kısıtlaması yoktur” şeklindeki maddeyi alıp aynen uygulayın. Uzatmayın,  ömür boyu yapın gitsin!