Yüksek Askeri Şura sonuçlarında en dikkat çeken ayrıntı Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun emekliye sevkedilmesi oldu.

Kara Kuvvetleri'ne halen Jandarma Genel Komutanı olan Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun atanması bekleniyordu. Ancak bu atamanın gerçekleşmesi halinde iki yıl sonra Genelkurmay Başkanı olmasının yolu açılacak Kalyoncu hakkında hükümetin endişeleri olduğu söyleniyordu. Nitekim, hükümetin endişeleri Yüksek Askeri Şura'da etkili oldu ve Orgeneral Kalyoncu sürpriz bir kararla emekliye sevk edildi.



AKP, KALYONCU'YA NEDEN KARŞI?

YAŞ öncesi Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya hükümetin sıcak bakmadığı iddia edildi. Buna gerekçe olarak Kalyoncu'nun isminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay'a 2005'te adları bildirildiği ileri sürülen 'Karargah Evleri' yöneticileri arasında yeraldığı iddiaları gösterildi. Kalyoncu'nun adı ayrıca 2006'da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde 'irticai tehdit var' diyerek komutanların hükümeti suçladığı ve Erdoğan'ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği toplantıdaki generaller arasında geçtiği ileri sürülüyor.