Okula başlamanın çocuklar, dolayısıyla anne ve babalar için sancılı bir süreç olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Ece Uçar, “Bu dönemde çocuk okula gitmeyi reddedebilir hatta mide bulantısı, karın ya da baş ağrısı gibi fiziksel yakınmalar ortaya çıkarabilir” dedi. Bu yakınmaların çocuğun duyduğu yoğun kaygı ve korkunun somutlaşmış hâli olduğunu belirten Psikolog Uçar, bu konuda ailelere önemli uyarılarda bulundu. Uçar, şunları söyledi:

Kesinlikle baskıcı olmayın
Okula gitmeyi hayati bir tehdit olarak algılayan çocuğun vücudu, bu tehlike karşısında kendini savunmaya geçip, tepki gösterir. Bu yakınmalar çocuk okula gitmeyeceğini öğrendikten sonra kısa zaman içinde ortadan kaybolur. Ancak ertesi gün okul saati yaklaştığında tekrar ortaya çıkabilir. Bazı çocuklar ilk gün okula gitmeye oldukça istekli olduğu halde ilerleyen günlerde okula gitmek istemeyebilir. Bunun üzerine anne babaların “Ama sen okulu çok seviyordun, unuttun mu?” gibi çocuğun o anki duygusunu reddeden söylemleri çocuğun anlaşılmamış hissetmesine neden olur. Anne ve babaların çocuğun duygularını anlamaya çalışmaları, bir yandan da okulla ilgili çocuğu motive eden durumları hatırlatması yararlı olur. Zira baskıcı tutumlar çocuğun kaygısının     artmasına neden olabilir.

Uzman yardımı alınabilir...
Anne ve babanın tutarlı ve kararlı bir tutum sergilemesi, “Neyse bugünlük gitme” gibi istisnalarda bulunmaması da oldukça önemlidir. Yoğun ısrarı, ağlamaları sonucu okula gitmemeye “hak kazanan” çocuk bu davranışlarını diğer günlerde de tekrarlar. Çocuğun okula gitmemeye başlaması akademik ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyeceğinden hemen müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Okula gitmek istememesinin nedenleri bir uzman yardımıyla araştırılmalı, anne ve baba tutumlar konusunda yönlendirilmelidir.

Görüş ve önerileriniz için eceucar@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.