İngiltere merkezli uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Save The Children, Suriye’de savaş koşullarında yaşayan çocukların durumuna dikkat çekmek amacıyla ilginç bir sosyal deney yaptı. İngiltere’nin Surrey ilçesinde, ‘Surrey Suriye olsaydı’ ismiyle yapılan deneyde, ilçenin bir bölümüne Suriye'deki yaşam koşulları uygulandı ve insanların tepkileri kaydedildi.



Profesyonel oyunculara gerçekleştirilen deney için bölgedeki bir okul kapatıldı, bir marketteki ürünlerin neredeyse tamamı kaldırıldı ve oyuncuları taşıyan bir ambulansın hastaneye gitmesine izin verilmedi. Bazı yerlere Suriye’de olduğu gibi kontrol noktaları yerleştiren Save The Children ekibi, bölge sakinlerinin tepkilerini gizli kamerayla kaydetti.

OKULLAR KAPANDI, SAĞLIK VE GIDA HİZMETİ YOK

Video görüntülerinde bölge sakinlerinin büyük şaşkınlık yaşadığı ve zaman zaman sinirlendiği görüldü. Projedeokulların kapandığı sahneden önce, “Son 24 saatte ülkedeki okullar kapanmak zorunda kaldı. Silahlı grupların ele geçirmesi ve şiddettin artması nedeniyle çocukların okula gitmesi tehlikeli” deniliyor.



Markette gıda ürünlerinin bulunmaması durumu için ise, “Ana tedarik hatlarının engellenmiş olması nedeniyle gıda stoğu tehlikeli bir şekilde az. Çocuklar artık günlük olarak gıdasız” bilgisi veriliyor. Senaryoya göre yaralıların taşındığı ambulansı durduran kontrol noktası sahnesinde, “Yeni bir kriz başlıyor. Hayati sağlık hizmetine ulaşım çok katı bir şekilde kısıtlandı. Kuşatmalar binlerin hayat kurtarıcı tedaviye ulaşmasını engelliyor. Tıbbi malzemeler en korunmasızlara ulaşmıyor. Özellikle çocuklar etkileniyor” ifadesi kullanılıyor.

Anne olmak için en iyi ve en kötü ülkeler

Anne olmak için en iyi ve en kötü ülkeler