NASA, New Horizons uzay aracı ile Plüton’un incelenmesinde çalışan gökbilimcilerin, cüce gezegenin farklı bölgeleri arasındaki toprak bileşimindeki ince farklılıkları vurgulamak için hazırladığı renklendirilmiş bir Plüton görseli yayınladı.



Görüntü, temel bileşen analizi denilen bir teknik kullanılarak üretildi. Gerçek renklere birbirinden bağımsız yeni değerler verildi ve farklı görünmeleri sağlandı. Bu sayede, Plüton’un yüzeyinin farklılıkları kolay bir şekilde vurgulanabildi.



Ortaya çıkan saykedelik ve eğlenceli görüntü aslında bilim adamları için önemli bir sonuç olarak ifade ediliyor. Çoğunlukla leylak rengi olan Sputnik Planum'un (Plüton’un kalbinin sol kısmı) nasıl fark edildiği ilgi çekiyor.

Bilim insanları herhangi bir büyük meteor krateri bulamadığından bu alanın yakın zamanda (en fazla birkaç yüz milyon yıl) oluştuğuna inanıyor. Bu görüntü, gezegenin yüzeyine 35 bin km (22 bin mil) mesafede, 14 Temmuz saat 11:11’de en yakın yakınlaşma sırasında Ralph teleskopu tarafından çekilmişti.


PLÜTON'A DAİR EN ÖZEL GÖRÜNTÜLER


Öte yandan, Discovery Science neredeyse on yıl boyunca güneş sisteminin kıyısına son sürat ilerlenen Plüton misyonunda, insanlığın gizemli ve tartışma yaratan cüce gezegene özel bir saatlik bir yayın hazırladı. Bu akşam gösterilecek olan yayında,  Bir saatlik özel bir yayında, uzay aracının rotasını tamamlayarak buzlu cüce gezegenin ve uydularının ilk görüntülerini yakalaması gibi ilginç görüntüler olacak.