Başbakan eski Yardımcısı Ali Babacan, 1 Kasım seçimleri sonrasında güçlü bir hükümetin kurulması ve reformlar konusundaki kararlılığın ortaya konulması durumunda ekonomik göstergelerin hepsinde iyileşmeler yaşanacağını söyledi.

Babacan, bir tv kanalında katıldığı bir programda, son 2.5 yıldır Türkiye'yi hem içinde bulunduğu coğrafya hem de iç siyasi gelişmelerin etkisiyle daha zor bir tablonun kuşattığını ve bunun da Türkiye'deki güven ve istikrar ortamını bir miktar etkilediğini belirterek, "Ekonomide en önemli konu öngörülebilirliktir. Öngörülebilirliğin azaldığı dönemlerde ise ekonomi zorlanır... Türkiye'nin şu anda şiddetle öngörülebilirliğe ve siyasi istikrara ihtiyacı var" dedi ve ekledi:

"1 Kasım seçimleri sonrasında güçlü bir hükümet kurulursa ve hükümet işe başlar başlamaz reformlar konusundaki kararlılığı ortaya koyarsa, seçimden sonraki kurulan hükümet açıklanan OVP çerçevesinde bir makroekonomik hedef setiyle hareket ederse bizim göstergelerimizin hepsinde iyileşmeler yaşanır. Biz de gelişmekte olan ülkeler arasında olan bitenden daha az etkilenen ülkeler grubunda yer alırız" diye konuştu.

Son bir kaç yıldır gelişmekte olan ülkelerin tümüyle alakalı olumsuz bir tablonun söz konusu olduğunu belirten Babacan, Fed'in faiz artışının tartışıldığı bir dönemde gelişmekte olan ülkelerin çoğunun para birimleri de değer kaybettiğini ancak jeopolitik gelişmeler ve siyasi belirsizlik ortamının Türkiye'yi daha fazla etkilenen ülkeler arasına soktuğunu kaydetti.

Babacan, bütün bu zorluklara rağmen, ekonomik tablonun çok da kötü olmadığını kaydederek, 2015 yılında yüzde 3'lük bir büyüme öngördüklerini ifade etti.

SEÇİM TAAHHÜTLERİ

Seçim beyannamesi ile ortaya koydukları yeni taahhütlerinin toplam maliyetinin milli gelirin yüzde 1'i civarında olacağını ifade eden Babacan, "Bunun içindeki en büyük kalem emeklilikler için düşündüğümüz maaş artışı. Yani aşağı yukarı bu yüzde 1'lik ilave maliyetin yarısından biraz fazlası emeklilerimize yapacağımız maaş artışı" dedi.

Babacan ayrıca, asgari net 1,300 lira ücretin 2016 yılında uygulanacağını söyledi.      Babacan, evli ve üç çocuklu olanlardan ise vergi alınmadığı için söz konusu asgari ücretin daha yüksek olacağını ifade etti.

Babacan global ekonomi ile ilgili olarak da Amerikan Merkez Bankası Fed'in daha öngörülebilir olması gerektiğini belirterek, "Fed'in kendi verilerine bakmasının yanı sıra dünyanın geri kalanına da bakarak adım atmasını umut ediyoruz" dedi.