Aytunç ERKİN/İSTANBUL

Kumpas davalarının iki önemli savcısı, mahkeme kararlarından hemen önce ülkeyi terk etti. 12 Ağustos’ta Öz ve Kara, 24 Kasım’da ise Seçen soluğu yurtdışında aldı.



HSYK ta­ra­fın­dan, 24 Ka­sım ta­ri­hin­de ge­çi­ci ola­rak gö­rev­den uzak­laş­tı­rı­lan ve 26 Ka­sım ta­ri­hin­de hak­kın­da yurt­dı­şı­na çı­kış ya­sa­ğı ko­nu­lan es­ki İs­tan­bul Baş­sav­cı­ve­ki­li ve Çorum Sav­cı­sı Fik­ret Se­çe­n’­in, açı­ğa alın­dı­ğı 24 Ka­sım gü­nü Ata­türk Ha­va­li­ma­nı­’n­dan Hol­lan­da­’nın Amsterdam kentine gittiği medyaya yan­sı­dı. An­cak Er­ge­ne­kon, Bal­yoz gi­bi kum­pas da­va­la­rı­ndaki kilit sav­cı­la­rı­n bu ka­dar ra­hat yurt­dı­şı­na çık­ma­sı manidar bulundu.

YER: Atatürk Havalimanı  TARİH: 24 Kasım 2015 SAAT: 15.26-16.40 arası




İstanbul’dan uçağa böyle bindi

AA, UÇA­ĞA Bİ­NİŞ SA­ATİ­Nİ Bİ­Lİ­YOR


Se­çen 24 Ka­sım gü­nü, ‘’­res­mi bel­ge­yi boz­mak, yok et­mek ve­ya giz­le­me­k’­’ ve ‘’­gö­re­vi kö­tü­ye kul­lan­ma­k” tan gö­re­vin­den uzak­laş­tı­rıl­dı. Ay­nı gün Ana­do­lu Ajan­sı şu ha­be­ri geç­ti: “HSYK 2. Da­ire­si­’ n­ce İs­tan­bu­l’­da­ki As­ke­ri Ca­sus­luk Da­va­sı­’n­da sa­nık­lar le­hi­ne ve­ri­len TÜ­Bİ­TAK ra­po­ru­nu dos­ya­ya koy­ma­yan ve hak­kın­da ge­çi­ci ola­rak gö­rev­den uzak­laş­tır­ma ka­ra­rı ve­ri­len, es­ki İs­tan­bul Baş­sav­cı­ve­ki­li, Ço­rum Sav­cı­sı Fik­ret Se­çe­n’­in bu­gün­den ge­çer­li ol­mak üze­re 3 gün izin al­dı­ğı, sa­bah sa­at­le­rin­de de uçak­la İs­tan­bu­l’­a git­ti­ği öğ­re­nil­di. HSYK 2. Da­ire­si ta­ra­fın­dan hak­kın­da ge­çi­ci ola­rak gö­rev­den uzak­laş­tır­ma ka­ra­rı ve­ri­len Se­çe­n’­in dün gö­re­vi­nin ba­şın­da ol­du­ğu, ak­şam sa­at­le­rin­de de bu­gün­den ge­çer­li ol­mak üze­re 3 gün izin al­dı­ğı öğ­re­nil­di. Bu­gün ad­li­ye­ye gel­me­yen Se­çe­n’­in, sa­at 05.55’te Amas­ya Mer­zi­fon Ha­va­ala­nı­’n­dan kal­kan uçak­la ai­le­siy­le İs­tan­bu­l’­a git­ti­ği be­lir­til­di.”


2 GÜN SON­RA YASAK KO­NUL­DU


26 Ka­sım gü­nü ise Ba­kır­köy Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı­’n­ca ‘’­res­mi bel­ge­yi boz­mak, yok et­mek ve­ya giz­le­me­k’­’ ve ‘’­gö­re­vi kö­tü­ye kul­lan­ma­k’­’ suç­la­rın­dan Se­çen hak­kın­da yurt dı­şı­na çı­kış ya­sa­ğı ko­nul­ma­sı ta­lep edil­miş, ay­nı gün ta­le­bi de­ğer­len­di­ren Ba­kır­köy 2. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si, Se­çen hak­kın­da yurt dı­şı­na çı­kış ya­sa­ğı koy­muş­tu. Fa­kat 24 Ka­sı­m’­da 20 gün ra­por al­dı­ğı be­lir­ti­len Se­çe­n’­in ay­nı gün Ata­türk Ha­va­li­ma­nı­’n­dan sa­at 17:00’de KLM Ha­va­yol­la­rı­na ait uçak­la Hol­lan­da­’nın Ams­ter­dam şeh­ri­ne git­ti­ği be­lir­til­di.

DOS­YA­YA GİR­ME­YEN RA­PO­R!


İs­tan­bul As­ke­ri Ca­sus­luk Da­va­sı­’n­da, Özel Yetkili Sav­cı Fik­ret Se­çe­n’­in dos­ya­ya koy­ma­dı­ğı TÜ­Bİ­TA­K’­ın il­gi­li bi­ri­mi BİL­GE­M’­in 29 Ka­sım 2010 ta­rih­li 640-35 sa­yı­lı ya­zı­sın­da dik­kat çe­ki­ci tes­pit­ler var­dı. Ya­zı­da şöy­le de­ni­yor­du: “... Di­ji­tal dos­ya­la­rı oluş­tu­ran ki­şi, son kay­de­di­ci, oluş­tu­rul­ma ve de­ğiş­ti­ril­me ta­ri­hi gi­bi üst ve­ri bil­gi­le­ri de­lil ni­te­li­ği ta­şı­mı­yor. Çün­kü bu bil­gi­ler, sah­te­ci­lik­le­re im­kân ta­nı­yor. Di­ji­tal dos­ya­lar­da­ki üst ve­ri bil­gi­le­ri ma­ni­pü­las­yo­na açık­tır ve de­lil ni­te­li­ği ta­şı­maz.”

GÖLCÜK DONANMA BASKINI


Türkiye, Savcı Fikret Seçen’i Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yaptığı aramayla tanıyor. Er­ge­ne­kon ve Bal­yoz da­va­la­rı­nın es­ki sav­cı­sı Se­çe­n’­in de 6 Ara­lık 2010’da eş­lik et­ti­ği Göl­cük Do­nan­ma Ko­mu­tan­lı­ğı­’n­da ya­pı­lan ara­ma­lar­da po­lis, ze­mi­nin al­tın­da 43 kla­sör bel­ge ve CD’­ler bul­muş­tu. Po­li­sin eliy­le koy­muş gi­bi bul­du­ğu bu bel­ge­le­rin kum­pas ol­du­ğu uzun sü­re tar­tı­şıl­dı. Bu belgelerle yeni tutuklamalar olmuştu. Söz ko­nu­su bel­ge­ler, Bal­yoz Da­va­sı dos­ya­sı­na da de­lil ola­rak gir­mişti. Bel­ge­le­rin düz­me­ce ol­du­ğu da­ha son­ra ha­zır­la­nan bi­lir­ki­şi ra­por­la­rıy­la or­ta­ya çık­mış­tı.

Öz ve Kara, 14 saat farkla Gürcistan’a kaçmıştı!..


12 Ağustos’ta da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, meslekten ihraç edilen savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ , ‘Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçundan tutuklanmaları istemiyle yakalama kararı çıkarmıştı. Ancak Zekeriya Öz ve Celal Kara, yakalama kararı çıkartılmadan önce pazartesi sabaha karşı Sarp Sınır Kapısı’ndan çıkış yaparak kaçmıştı. Öz’ün saat 03.46’da, Celal Kara’nın ise saat 04.19’da sınırdan çıkış yaptığı tespit edilmişti. Bu arada, HSYK tarafından tedbiren görevden uzaklaştırılan ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine “Selam ve Tevhid’de kumpas” soruşturması kapsamında, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulan 54 savcı ve hakim arasında bulunan Adnan Çimen, hakkında yasağın konulduğu 3 Kasım 2015 tarihinde Almanya’nın Hamburg kentine gitmek için Atatürk Havalimanı’a gittiği ortaya çıkmıştı. Pasaport kontrolünde Adnan Çimen’e, aynı gün yurt dışına çıkış yasağı konulduğu bildirilmişti.