ASUMAN ARANCA/ANKARA

HSYK 2. Dairesi, Adana'da MİT'e ait mühimmat ve silah yüklü olduğu ortaya çıkan TIR'larda arama yapan ve casusluk iddiasıyla tutuklanan dönemin Adana savcıları Süleyman Bağrıyanık, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca ile dönemin Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu hakkında “yargılama” izni verdi. Daire, disiplin yönünden ise, savcıların son savunmalarının alınmasını kararlaştırdı. Müfettişlerin 5 savcının meslekten ihracına ilişkin talebi ise, son savunmalarının alınmasının ardından kurul gündemine alınacak.

438 SAYFALIK RAPOR

HSYK Müfettişleri, Hatay ve Adana'da MİT'e ait mühimmat yüklü olduğu ortaya çıkan TIR'ları durdurarak arama yaptıkları gerekçesiyle casusluk iddiasından tutuklanan savcılar raporlarını tamamlayarak, 2. Daireye sunmuştu. 438 sayfalık raporda, 5 savcının meslekten ihraç edilmesi ve haklarında yargılama izni verilmesi istenmişti. Müfettiş raporunda savcılar, "Adana'da casusluk iddiasıyla yargılanan asker sanıklarla birlikte planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olmak, MİT tırlarında usul ve yasaya aykırı olarak arama yapmak, devletin gizli sırlarını ifşa etme kastı ile hareket ederek, mesleğin şeref ve onurunu bozan eylemlerde bulunmak" ile suçlandı..

YARGILAMA İZNİ

Müfettişlerin ihraç ve yargılama izni talebi, bugün HSYK 2. Dairesi'nin gündemine alındı. Yapılan toplantı sonucunda Daire, 5 savcı için yargılama izni verdi. 5 savcı hakkındaki dosya, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar kanunu uyarınca, hakim ve savcılar hakkındaki son soruşturma iznini vermeye yetkili en yakın Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek. Buna göre, Savcılar Bağrıyanık, Takcı, Şişman ve Karaca hakkındaki iddianame, Adana'ya en yakın yerdeki ağır ceza mahkemesi bulunan Tarsus Başsavcılığına, Kavalcıoğlu hakkındaki iddianame ise Kırıkhan'a en yakın yerdeki ağır ceza mahkemesinin bulunduğu İskenderun Başsavcılığı'na gönderilecek. Tarsus ve İskenderun Başsavcılıkları, yasa gereği dosyanın kendilerine gönderilmesinden itibaren 5 gün içerisinde iddianame hazırlayacak ve son soruşturma izni için Ağır Ceza mahkemesine gönderecek. Ağır Ceza mahkemeleri son soruşturma izni verirse, iddianameler, 5 savcının da 1. sınıf yargı mensubu olmaları nedeniyle Yargıtay'a gidecek ve yargılama burada başlayacak.