Asuman ARANCA/ANKARA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ‘’Ucube’’ sözü ile Kars'taki insanlık anıtı heykelinin yıktırılması üzerine açılan davada 10 Bin TL tazminat ödemeye mahkum ettiren Heykeltraş Mehmet Aksoy'un avukat Turgut Kazan SÖZCÜ'ye konuştu.

Kazan kararı veren hakimin sürgüne uğrayacağı iddiaları için ‘’Her şeye rağmen mutlu olmamızı sağlayacak veriler var. Kimsenin ve mevcut HSYK'nın, kararı veren bayan yargıca dokunabileceğini, bir kötülük yapabileceğini düşünmüyorum. Türkiye'de nasıl bir olağanüstülük yaşanıyorsa bu sorular akla geliyor maalesef. Karar hukuka uygun ama insanımız sürekli kaygı ve korku duyduğu için şaşkın. Bu da Türkiye'nin olağan bir hukuk devleti, sağlıklı bir demokrasi içinde olmadığını gösteriyor" dedi.


‘’HAKİMİN BAŞINA BİR ŞEY GELİR Mİ ?’’

Mahkemenin verdiği tazminat kararı sosyal medyada da geniş yankı uyandırırken, kararı veren hakimin başına gelecekler üzerine  iddialar da ortaya atıldı. Avukat Kazan ise, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, söz konusu kararı şu sözlerle değerlendirdi:

"Beklediğim bir karardı, yapılan şey hukuka aykırıydı.  Dolaşan mesajlarda, kararı veren hakimin başına neler geleceği, nereye sürüleceği üzerine tahmin ve sorular var. Bu da Türkiye'nin olağan bir hukuk devleti, sağlıklı bir demokrasisi olmadığını gösteriyor. Ama umutlar tüketilmemeli. Her şeye rağmen Türkiye'de mutlu olmamızı sağlayacak veriler var. Kimsenin ve HSYK'nın, bu kadın yargıca dokunup, bir kötülük yapabileceğini düşünmüyorum."

‘’DAHA ÖNCEKİ HAKİMLER SÜRÜLDÜ’’

Kazan'ın avukat kızı Aslı Kazan da, ‘’Yaşananlar Taliban anlayışı’’ dedi ve şunları söyledi:

"Dönemin Başbakanı dünya çapında bir heykeltıraş olan müvekkilimizin eserini aşağıladı ve ucube diyerek hakaret etti. Erdoğan'ın bu sözleri, Türkiye'nin gurur duyması gereken bir heykeltıraşı olan müvekkilimizin ‘Ucubenin yaratıcısı’ olarak anılmasına neden olmuştur. Bu Taliban anlayışıdır. Ucube bir sanat eserini aşağılamak amacıyla kullanılmıştı. Heykelin kaldırılması için söylenmişti ve o sözler bir talimattı. Mahkeme de bu konuda tespit yapıp, tazminata hükmetti. Heykelin kaldırılmasıyla ilgili olarak biz idare mahkemesine de dava açmıştık. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi ama itiraz üzerine bu karar kaldırıldı. Yürütmeyi durdurma kararı veren hakimler de sürüldü. Yargı süreci böyle işliyor maalesef. Zaten sosyal medya da şimdi tazminat kararını veren hakimin başına ne geleceğini tartışıyor."