ABD’deki Yahudi Örgütü ADL ile Yahudi Kongresi AJD’nin dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği “Yahudi Cesaret Madalyası” İsrail’le ilgili her tartışmada gündeme geldi, Erdoğan’ın bunu iade edip etmeyeceği soruldu, tartışıldı, ardında da unutuldu.



MHP'Lİ VEKİL SORDU

Ancak MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin unutmadı, geçmişte yapılan açıklamaları da hatırlatarak Kasım ayında Başbakanlığa, "Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a AJD Amerikan Yahudi Kongresi tarafından verilen “Üstün Cesaret Madalyası” iade edilmiş midir?" sorusunu sordu. MHP'li vekilin sorusuna Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından verilen yanıt oldukça şaşırtıcı oldu. Çavuşoğlu, yanıtında "Yahudi Cesaret Madalyası"nın geri istendiğini kabul etti ancak açıklamada iade işlemleri ile ilgili bir bilgi kafaları karıştırdı. Şimdi merak edilen konu ise ADL ve AJC tarafından iadesi istenen Yahudi Cesaret Madalyası'nın talebin üzerinden 6 ay geçmiş olmasına rağmen neden hala talep eden kurumlara gönderilmediği oldu.

DIŞ İŞLERİ'NDEN KAFA KARIŞTIRAN CEVAP

İşte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun kafa karıştıran cevabı:

“Amerikan Jewish Congress (AJC) tarafından verilen ‘Profiles in Courage’ ödülü Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlık görevini deruhte ettiği dönemde New York’u ziyareti sırasında Ocak 2004’te ülkemizin demokratik değerlerele bağlılığı ve teröre karşı cesur mücadelesi nedeniyle kendilerine takdim edilmiştir. Nitekim ödül töreni Kasım 2003’te İstanbul’da yabancı bir banka şubesine ve iki sinagoga yapılan saldırılardan kısa bir süre sonra düzenlenmiştir.

AJC Başkanı Jack Rosen 23 Temmuz 2014 tarihinde Gazze’ye karşı İsrail’in saldırılarını eleştirmesi üzerine Sayın Cumhurbaşkanımızdan sözkonusu ödülün iadesini talep eden bir mektup göndermiş, adıgeçene Vaşington Büyükelçiliğimiz kanalıyla ödülün iade edilmesinden memnuniyet duyulacağı bildirilmiştir.”