ÜSKÜDAR havzasından İstanbul Boğazı’na deşarj edilen atık suları toplamak ve Küçüksu Atıksu Ön Arıtma Tesisi’ne ulaştırmak amacıyla yürütülen Beylerbeyi - Küçüksu Atıksu Tüneli İkmal İnşaatında en zor aşama olan tünelin delinmesi 29 Nisan 2015 Çarşamba günü tamamlanıyor.

Tünelin açılışına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'da katılacak. Tünelin hizmete girmesiyle günde 300 bin kişinin atık suyu arıtılmış olarak İstanbul Boğazı’na iletilerek boğazın kirlenmesin önüne geçilecek.

Tarihi eserleri, şiiri, müziği ve tabii güzellikleriyle eski İstanbulluların yaşam biçimlerini ve alışkanlıklarını ortaya koyması bakımından eşsiz bir yere sahip olan Küçüksu ve Göksu Dereleri, yıllarca ihmal edilen yatırımlar ve plansız yapılaşma nedeniyle atık su girişine maruz kalarak kirletildi ve Boğaz’a akan dereler İstanbul sahillerini kirletir hale geldi. İSKİ’nin Ümraniye, Üsküdar, Beykoz, Çekmeköy ve Sarıgazi Bölgeleri’ne ait atık suların Küçüksu ve Göksu Dereleri’ne ve dolayısıyla İstanbul Boğazı’na karışmasını önlemek, kolektörlerle toplanan atıksuları arıtma tesisinde çevreye zarar vermeyecek düzeyde arıttıktan sonra deşarj edebilmek gayesiyle başlanan Küçüksu Çevre Koruma Projesi’nde son aşamaya gelindi. Tünelin Aralık 2015'de beton kaplaması tamamlanarak hizmete girmesi sağlanmış olacak.

Bu arada Küçüksu Çevre Koruma Projesi’nde farklı nitelikte yatırımlara devam edilmekle beraber bu yatırımlardan en önemlisi Beylerbeyi - Küçüksu Atıksu Tüneli İkmal İnşaatı olarak gösteriliyor.

İlk ihalesi 01.10.2002 tarihinde yapılan projede 2012 yılına kadar zorluğundan ötürü üç kez ihale yapılmak zorunda kalınmış ve tünel imalatlarında ilerleme sağlanamamıştır. Dördüncü kez 28.05.2012 tarihinde ihale edilen işi üstlenen Ünal Akpınar firması bu proje için özel olarak sipariş ettiği tam kesit tünel açma makinasının 2014 yılında teslimi ile birlikte tünelin kazısına başlamış ve merakla beklenen projede zorlu 4.4 km uzunluğundaki tünelin kazısını yaklaşık bir yılda tamamlamayı başarmıştır. Firmanın İstanbul'da gerçekleştirmekte olduğu diğer bir proje olan Zeytinburnu Atıksu tüneli inşaatının da bu yıl içinde, sözleşmesinde belirtilen süreden yaklaşık bir yıl önce, tamamlanacağı ifade edilmiştir.

Bugüne kadar yaklaşık 100 km uzunluğunda tünel yapımı gerçekleştiren firma bu yıl ihale edileceği belirtilen Büyük İstanbul Tüneli projesinin inşaatını üstlenmeyi arzu ettiğini belirtmiştir.