CHP, Başbağlar katliamının aydınlatılması için gerekli adımların belirlenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, 5 Temmuz 1993 tarihinde Erzincan'a bağlı Kemaliye ilçesinin Başbağlar Köyü'nde 33 vatandaşın kurşunlanarak katledildiği belirtilerek şöyle denildi:

“Olayın ardından 22 yıl geçmesine karşın faillerin büyük kısmı yakalanamamıştır. Böylesine bir katliamın sorumlularının ceza almaması toplumsal adalet anlayışının ve kamu vicdanının derinden sarsılmasını kaçınılmaz kılmıştır. Katliamın aydınlatılamaması, bölge halkının adalete olan inancını da zedelemiştir.
Türkiye’nin komşularında varolan ve Türkiye’de oluşturulmak istenen inanç ve mezhep çatışması dikkate alındığında, TBMM'de Başbağlar katliamının araştırılması için bir araştırma komisyonu kurulması ve toplumsal barışı hedef alan bu girişimlerin incelenmesi, hem geçmişte yaşanmış ortak acıların ayrım yapılmadan sahiplenilmesi ve hem de günümüz konjonktürünün anlaşılması ve ayrımcılığın reddedilmesi noktasında farkındalık yaratacaktır.”