İstanbul'da okullar yarın tatil mi sorusuna en yetkili kurumdan cevap geldi. 6 Ekim Salı İstanbul'un kurtuluşu nedeniyle İstanbul'da okulların tatil olması bekleniyor. Veliler ve öğrenciler, Vali'den gelecek yarın okullar tatil haberini bekliyorlardı. Konu ile ilgili açıklama İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Açıklamaya göre İstanbul'da okullar yarın tatil değil. İstanbul'un kurtuluşu için törenler yapılacak ama eğitim ve öğretime devam edilecek.

İstanbul'da okullar tatil mi sorusuna ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açılamada şöyle denildi:
“6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu ile ilgili olarak; okullarımızın tatil olup olmadığı hakkında tereddüde düşüldüğü görüldü. Ancak; 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2'nci maddesinde belirtilen tatiller içerisinde Mahalli Kurtuluş Günleri ifade edilmediği gibi, ilköğretim ve ortaöğretim yönetmeliklerinde de Mahalli Kurtuluş Günleri'nin tatil olduğu belirtilmemiştir.Bu açıklamalarımız ışığında 6 Ekim İstanbul’un kurtuluşu ile ilgili planlanan törenler icra edilmekle birlikte aynı gün tüm okullarımız eğitim öğretime devam edecek."

6 Ekim 1923 İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşu

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra 23 Ağustos 1923’ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağı'nı selamlayarak şehri terk ettiler. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim’i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.