UYAP sayesinde Mahkemesi olan ya da mahkemeleri ile ilgili herhangi bir gelişmenin olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler tarafından mahkeme dosya sorgulama işlemleri ücretsiz olarak yapılabilmektedir. E devlet hizmetlerine dâhil edilen ve e devlet üzerinden kullanıma sunulan mahkeme dosya sorgulama işlemleri yapılarak, kolay bir şekilde mahkemeler takip edilebilir. Sizler de konuyla ilgili işlem yapmak ve mahkeme dosyaları üzerinden yaşanan gelişmeleri takip etmek için e-devlet sistemine giriş yaparak mahkeme dosya sorgulama yapabilirsiniz. E devlet girişi yapılmadan herhangi bir şekilde mahkeme bilgilerine ulaşılması mümkün değildir. Bu nedenle ilk olarak girişinin yapılması, ardından mahkeme dosya sorgulama işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Mahkeme dava dosyası sorgulama işlemleri için e devlet üyeliği bulunmayan kişiler, üyelik alarak erişim sağlayabilir. Bu açıdan mahkeme ile ilgili işlem yapmak isteyen tüm kişiler, online olarak ihtiyaçlarını giderilebilmektedir. Mahkeme dava dosyası sorgulama için e devlet hizmetler listesinde yer alan mahkeme dosya sorgulama bağlantısına tıklanması yeterli olacaktır. Hizmetin seçilmesi ile birlikte ekranda mahkeme ile ilgili tüm detaylar yer alacaktır. Bilgiler üzerinden yapılacak inceleme ile birlikte kişiler kolay bir şekilde mahkeme takibi yapabilecektir. Üstelik herhangi bir sınırlamanın olmaması da bu konuda özgürlük sağlamakta ve istenildiği zaman direk e devlet üzerinden mahkeme dosya sorgulama yapılmasını kolaylaştırmaktadır.

Mahkeme sorgulama dışında Yargıtay dosya sorgulama işlemleri ile Yargıtay’daki dosyalar takip edilebilir. Yargıtay dosya sorgulama işlemlerini yapacak olan kişiler, bu konuda ilk olarak Yargıtay sitesine giriş yapmalı ve site üzerinden yapılacak dosya bilgi girişi ile Yargıtay dosya sorgulama işlemlerini tamamlamalıdır.

Online olarak yapılan ve en çok yararlanılan adli hizmetlerden birisi de adli sicil belgesi sorgulama hizmetidir. Adli sicil belgesi sorgulama işlemlerini yapacak olan kişilerin yine e devlet üzerinden işlem yapması yeterli olacak ve adli sicil belgesi böylece alınabilecektir.