Geçen yıl “Gezi Direnişi” konulu  belgesele uyguladıkları sansür nedeniyle çalkantılı bir yıl yaşayan Antalya Film Festivali’nin 52.’si Cam Piramid’te yapilan açılış töreniyle başladı. Burcu Esmersoy’un sunduğu gecede her şeye rağmen hayatın devam ettiği ve sinemanın da hayatın bir mucizesi olduğu vurgusu yapıldı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı, aynı zamanda festivalin başkanlığını üstlenen Menderes Türel, açılış konuşmasında savaşlara son verecek barış filmlerine ihtiyacımız olduğunu belirtti. Türel, “Bariş elçisi Tahir Elçi, mülteci dramı, Ankara’dan Paris’e kadar terör acıları için tek ümidimiz sanat ve sanatın insanlara iyiliği hatırlatması” dedi.


"DÜNYA ÇOCUĞU AYLAN BEBEK İÇİN"



Törende ilk olarak festivalin “Yaşam Boyu Onur Ödülü” oyuncu Ayşen Gruda, yönetmen Erden Kıral ile oyuncu Kayhan Yıldızoğlu’na sunuldu. Ayşen Gruda, ödülünü mülteci dramının simgelerinden Aylan bebeğe adayarak şu konuşmayı yaptı: “Bütün dünya duysun bu ödülü Aylan bebek için alıyorum. Hırslı politikacı amcaları ve hırslı politikacı teyzeleri yüzünden okula bile gidemeden aramızdan ayrılan dünya çocuğu Aylan bebek için alıyorum.”


Yıldırım Önal Anı Ödülü de Tijen Par’a takdim edildi.


Festivalin “Yasam Boyu Başarı Ödülü” ise Fransız oyuncu Catherine Deneuve, ABD’li oyuncu Kathleen Turner ve Oscarl’ oyuncu Jeremy Irons’a sunuldu. Catherine Deneuve, ödülünü Türkan Şoray ile Menderes Türel’in elinden aldı. Jeremy Irons, konuşmasında filmlerin evde değil sinemada izlenmesi çağrısı yaptı.