2014 yılında Avrupa Birliği’nin istekleri doğrultusunda şikayet alan URLlerin arama sonuçlarından çıkarılmasına başlamıştı. Şikayetler dağ gibi yığılıyor ve Google son dönemde şikayetlerle gündeme geliyor. Bundan bir buçuk yıl sonra Google’ın yayınladığı yıllık şeffaflık raporunda Avrupadan 348,085 kapatma isteği geldi. Bu isteklerin çoğu Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya’dan geliyor.


Google’a ise toplamda 1,234,092 URL şikayet edildi. Ancak arama motoru devi bunun ne kadarının tamamen kapatıldığnın bilgisini vermiyor. Ancak açıklamaya göre şikayet edilen URLlerin %42’si tamamen kaldırıldı.

Google ayrıca bu şikayetlerden en çok etkilenen 10 siteyi de yayınladı. Bu listede iste sosyal medya siteleri üst sıralarda. En başta da elbette Facebook, Youtube, Google+ ve Twitter bulunuyor. Ülke bazlı şikayetlerde ise Google’a yaptığı 73.399 URL yasağı başvurusu ile Fransa birinci sırada. Almanya 60.198 başvuruyla ikinci, İngiltere 33.106 başvuru ile üçüncü ve 26.186 başvuru ile İtalya dördüncü sırada yer aldı.

Google şeffaflık raporu yayınlamaya başladığından beri gözler üzerinde. Her alanda şikayetler alan özellikle Avrupa Birliği ile yıldızı bir türlü barışmayan teknoloji devinin ilerleyen dönemlerde yayınlayacağı raporlarda bu şikayetlerden kurtulabilecek mi göreceğiz. Şimdilik Avrupa Birliği ile anlaşmaya anlaşsa bile talepleri yerine getirmeye istekli olmayan Google’ın asla bitmeyecek gibi gözüken popülerliği insan hakları üzerinden bitebilir mi kimse bilmiyor.

Silikonvadisi