Özelleştirmeyi, devletin küçülmesini her daim destekledim. İyi de benim desteklediğim model bu değildi... Özelleştirme benim için şirketlerin halka satılması demekti... Borsa bu işe yaramıyor mu?
Başa dönelim... Her ne kadar Türkiye’de özelleştirme 1985 yılında başladıysa da, yüzde 88’i 2002 sonrası yapıldı. Yani özelleştirmelerin tamamına yakını AKP dönemine denk geliyor. Türkiye’nin tasarruf eksiği olduğu için değerli kuruluşların çoğu yabancı tarafından satın alındı. Özelleştirmeler, yabancıya satışlar sayesinde neredeyse ülkede Türkçe tabela kalmadı. Onu da yabancılar üretsin, bunu da üretsin derken herkes yabancıların maaşlı elemanı haline geldi.

OTUR AĞLA HALİNE TEK BAŞINA

Üzerinden tam 10 yıl geçti... Halen canım sıkılıyor, içim yanıyor şu Türk Telekom’un satılışına... İktidar satmayı kafasına koymuştu bir kere... Stratejikmiş, kâr ediyormuş bakmadı, sattı... Tüpraş, Erdemir, Petkim... Hangisine baktı ki?
Tamamı halka arz edilse, Türk halkına satılsa, kâr payları hisse senedi yatırımcılarına dağıtılsa, şirket profesyoneller tarafından yönetilse ve denetlense olmaz mıydı?
İşte Türk Hava Yolları... Halka arz edildi şimdi Avrupa’nın en hızlı büyüyen, en kârlı havayolu şirketlerinden biri...

GİTTİ GÜL GİBİ ŞİRKET

Zaten gelişmiş ülkelerde bu böyle... Telekomların sahiplerine bakıyoruz; İngiltere’de yüzde 100’ü, İspanya’da yüzde 83’ü, Hollanda’da yüzde 69’u borsada halka açık işlem görüyor.
Biz gece yarısı operasyonları, otel odası anlaşmaları ile en kıymetli şirketlerimizi özelleştirme adı altında batan geminin malları gibi satışa çıkartıldı.
1993 yılı başlarında Telekom’a 25-30 milyar dolar piyasa değeri biçiliyordu. O dönemde Türkiye’nin dış borcu toplam 26 milyar dolar idi...
2005 yılının Kasım ayında yüzde 55 hissesi için en yüksek teklifi veren Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu  6.5 milyar dolar ile sahibi olmuştu Telekom’un... Şirket, ettiği karlarla kendi parasını ödeyerek bedavaya geldi.

SIRADAKİ ŞANSLI KİM?

Konumuza dönersek, özelleştirme yekûnu ne kadar tuttu derseniz, AKP döneminde 63 milyar doları geçti.
Peki, satılacak KİT kaldı mı? Olmaz mı? Sırada Botaş, Çaykur, Devlet Hava Meydanları, Eti Maden ve bunlar gibi değerli toplam 21 şirket daha var.
Nasıl satılacaklar derseniz, referandum ile birlikte kanunun İlgili maddesinin değiştirilmesiyle yargının özelleştirmelerde ’kamu adına kamu yararı arama’ yetkisini ortadan kaldırıldı. Zaten bugüne kadar kamu yararı arayan ne buldu ki? Ya belasını ya mevlasını...