Milli futbolcu Arda Turan, “Ben de ekonomiden anlamam” deyip arkasından da Türkiye ekonomisinin çok iyi gittiğini söylemiş ama dolar kurundan ve faizlerin yüksekliğinden de yakınmış.
Tıpatıp Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci... O da ekonomiden anlamıyor. O da Türkiye ekonomisinin çok iyi gittiğini söylüyor. O da yakınıp duruyor.
Hiç değilse Arda “ekonomiden anlamam” diyebiliyor. Dürüstçe pek “haddim değil” demeye getiriyor. Bir de sorunlu aynı zamanda sorumlu Ekonomi Bakanına bakalım...
Ekonomiden anlamadığının farkında bile değil! Üstelik insanları kandırmak için özgeçmişine İngiltere South London College’de ekonomi eğitimi aldığını yazıp; sonradan bunun gerçek olmadığı anlaşılınca, özgeçmişinden siliyor. Öylesine etik bir kişilik!

YA HESAP YAPMAYI BİLMİYORLAR, YA DA...

Zeybekci; “17-25 Aralık operasyonlarıyla siyasi ve ekonomik istikrarsızlık yaratmak istediler ama başarılı olamadılar. O günlerde paniğe gerek yok, ‘kuru rahat bırakın, bu kurla oynayanların oyunları muhakkak ellerinde patlar’ dedim, nitekim öyle oldu” diyor.
Öyle mi oldu? Dolar o günden bu güne patladı! Lira karşısında net yüzde 30 getiri sağladı. Daha ne olsun? Bir yıl dört ayda yüzde 30 getiren yatırım aracını bulun öpün, başınıza koyun!
İlla bir şeyler daha söyleyecek ya, son olarak “cari açığımız” ile övünmüş! Ne demiş? “Türkiye’nin artık cari açık diye bir sorunu kalmadığını” buyurmuş.
Ah be Bakanım, doğru söylüyorsun cari açık geriliyor ama düşün bakalım neden geriliyor? Türkiye büyüyemiyor. İthal edilen mallar satılamıyor ki daha çok ithal edilsin. Üretim artmıyor ki ara malları ithal edilsin. Bir de üzerine petrol fiyatları düşünce... Böyle bir ortamda istesen de artıramazsın o cari açığı!

ARDA, EKONOMİ BAKANI OLSUN

Cari açığın nispeten azalması sorunların çözüldüğü anlamına da gelmez. Artık içeride üretiyorsundur, ithalata gerek kalmamıştır... Yerli malı ağırlıklı üretimi ihraç ediyorsundur gelirin artmıştır... Cari açık düşmüştür, o zaman tamam... Oysa fabrikaların tamamı kapasitelerinin altında çalışıyor. Vardiyalar neredeyse boş geçiyor.
Sorunun sistemsel olduğunu göremezsen, cari açıktaki gevşemeyi politika malzemesi yaparsan, bunun aslında daralmanın bir göstergesi olduğunu saklarsan hele bir de tüm bunlardan sorumlu koltukta oturansan, ne desem boş!
Ey Zeybekci; Ben sana Bakan olamazsın demedim, bu kafayla ekonomiyi yönetemezsin dedim. İddia ediyorum Arda Turan Türkiye ekonomisini kat be kat daha iyi yönetir. Hiç değilse o bilmediğini biliyor! Sorar, öğrenir.