Türkiye halen şansı ile sayı bulmaya devam ediyor. Eğer Amerika Merkez Bankası (FED) faiz artırsaydı hali nice olurdu... Nitekim FED kritik olarak kabul edilen eylül toplantısında faizlere dokunmadı.
İnsanlar doğal olarak ya eylülde ya da aralık ayında artırım yapar diye düşünüyordu. Neden? Yaptığı artırımı ve nedenlerini kamuoyuna anlatması gerekiyor. Diğer toplantılardan sonra programda basın toplantısı yok!
Aralık ayı doğası ve tatilleri gereği işlem hacminin düşük olduğu bir ay. Eğer bu ay yapmaz ise artırım 2016’ya sarkar görüşü hâkimdi... Ancak yapılan açıklamalardan sonra görüldü ki, eğer faiz artırımı yapılırsa arkasından basın toplantısı gelecek.

Siftah Ekimde

İşin açıkçası beklentiler dâhilindeydi... Haziran ayında Yunanistan sebebiyle, bu ay Çin nedeniyle faizleri kıpırdatamayan FED, ekimde siftah yapar. Ancak ortamı yoklamak için yapar. Bebek adımları da piyasalara zaman kazandırır. Dünya ekonomilerini uçuruma sürüklemek kimsenin işine gelmez.
Peki, faiz artırılınca neler olacak? Yıllar yılı ucuz ve kolay borçlananlar için maliyetler artacak. Piyasalardan para çekilmeye başladığından borçların bir kısmı yenilenmeden kapatılacak. Ancak gidip de beklentilerin üzerinde boyutta ve hızda faiz artırılmayacaksa ilk başlarda fazla sorun yaratmayacak.

En kötü ne olur?

Türkiye’ye gelirsek. Vur deyince öldürmenin de anlamı yok. Yurtdışı gelişmeler yeni bir kriz olmadığı sürece fiyatlandı... Yine de Çin tekrar sallanacaktır, işte o henüz fiyatlarda yok!
En kötü senaryo ne? Gelişmekte olan piyasalara bahar gelir fakat Türkiye negatif ayrışmaya devam eder. Malum önümüzdeki seçimler çok kritik. Piyasalarda sistem ile oynanacağı algısı yerleşir. Notlar düşer. AKP ve Saray kurmaylarından korkan Merkez Bankası ne parasal sıkılaştırmaya gider ne de faiz artırmaya yanaşır. Kur hoplaya zıplaya uçar gider. Piyasalardan geçtim, Türkiye göçer.

Boş otursunlar daha iyi

Şu an için daha kötüsü görünmüyor. Gerçekleşir mi? Bence zor! Bırakın Saray’ın sistemi değiştirebilecek gücü elde etmesini, eğer Erdoğan meydanlara çıkarsa, AKP mevcut oylarını dahi koruyamaz.
Demem o ki, bir süre için ekonomik krize ara veriyoruz. Ne kadar bir süre için? Onu gündem belirleyecek.
Hiçbir siyasi odasından çıkmayıp boş boş otursa, demeç vermese inanın biraz toparlarız. Biz maaşlarını ödeyelim ama onlar hiçbir şey yapmasınlar. Türkiye için şu an en faydalısı bu!