Romalı Papa, Türkiye’ye “aslında Fener Rum Patriği’ne alnını öptürmek ve sen İkinci Vatikan ol mesajı vermek” için gelmişti. Ankara’da kaçak Saray ise yeni yapılmış “doluluk sıkıntısı” çekiliyordu.
Saray bu!
Fıtratında var.
Dalkavuk bekler.
Doluluk ister.
Papa’dan göstere göstere “dalkavukluk” çıkmaz ama göstere göstere “Saray’a doluluk çıkar” diye düşünülmüştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Kutsiyetpenahları Papa Fransuva” diye başlayan ve “Yüce kişiliğinizi ülkemizde ağırlamaktan onur ve mutluluk duyacağız” diye devam eden davet mektubu yazmıştı. Papa ziyarete geldi ve halkın gözünde “Ak Saray dolup taşıyor algısı” köpürtüldü.
Kutsi: Temiz, arınmış.
Penah: Sığınılan yer.
Pak, temiz, arınmış, günahsız bir sığınak olan Papa Fransuva, Roma’ya döndükten birkaç ay sonra “1915’te Soykırım Yapıldı Dosyasını” özel bir ayinle açtı.

* * *

Kutsiyetpenahları Papa!
Sadece “Soykırım” demekle kalmadı, çok daha ileri gitti ve “20. Yüzyılın ilk soykırımı” tanımlaması yaptı. Papa’ya göre, Nazilerin Yahudi soykırımı ile Stalin’in yaptığı soykırıma da 1915 öncülük etmişti ve tarihte Hıristiyanlığı kabul eden ilk ulus olan Ermenileri vurmakla kalmamış, Süryani Katolik ve Ortodokslar, Asuriler, Keldaniler ve Rumları da hedef almıştı. Papa’yı Ankara’da gösteriş Saray’ında “Kutsiyetpenahları Papa Fransuva” diyerek ağırlayan Tayyip Erdoğan ne düşünüyor? Bu konuda nedense konuşmadı. AB Bakanı Volkan Bozkır, “Papa’nın sözleri hükümsüzdür” diyor. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Ayrımcı Papa” diye uzaktan azarlıyor.

* * *

Papa Ankara’da Saray’da ağırlanırken Ermenistan ile Ermeni diasporası, uzun süreden beri “1915’in yüzüncü yıldönümü için bütün dünyayı ayağa kaldıracak” çabanın içindeydiler. Fransa’dan Rusya’ya, Kanada’dan Uruguay’a kadar 22 ülke “1915’i soykırım” diye tanımış, 40’tan fazla ülkenin parlamentosu ve yerel meclisleri bu yönde karar almışlardı.
Saray’dakiler ne yaptı?
Papa ayağımıza geldi.
Bilgilendirelim dediler mi?
1915’in soykırım değil trajedi olduğunu söyleyen Rus, İngiliz, Amerikalı, Türk tarihçileri geçen yıl kasım ayında Türkiye’ye gelmiş Papa ile görüştürüp bilgilendirmeyi düşündüler mi? Böyle bir girişimde bulunsalardı “Saray’da Papa ile doluluk köpürtmesi” yapılırken haber olurdu.
Tek bir haber görmedik.
Okumadık.

* * *

Gösteriş peşindeler.
Köpük öfke diplomasi!
Vatikan elçisini azarlıyorlar.
Türk elçisini geri çekiyorlar.
Papa’nın da umurundaydı!
24 Nisan tarihi yaklaştı. O gün için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yabancı liderleri Çanakkale’ye davet etmişti. Fiyasko oldu. Rus Putin ve Fransız Hollande’a
kadar pek çok lider 24 Nisan’da Çanakkale’ye gelmiyor Erivan’a gidiyor.

OKUNACAK BİR KİTAP: Mehmet Perinçek, Rus kaynaklarından bulduğu yeni belgelerle “Ermeni Milliyetçiliğin Serüveni” kitabını yazdı. Osmanlı vatandaşı Ermenileri, Türklere karşı ilk kışkırtanların Hıristiyan misyonerler olduğu belgelerle sergileniyor. Kitap Kaynak Yayınları’ndan çıktı.

Ağrı’da çok soru var!

Bir tanesi de şu: Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Ağaç dikme töreni yapılması düşünülen yere terör örgütü unsurlarının sızmasını engellemek için tertibat alan askerimize karşı ateş açmışlardır ve askerimiz de görevinin gereği olarak mukabelede bulunmuştur” dedi. Yani, “ilk ateş eden biz değiliz... Biz ilk ateş eden olmayız...” demek istiyor. PKK da ateş etmeseydi;  PKK ile Jandarma birlikte fidan mı dikecekti?