Carter'ın uçağı, Esenboğa Havalimanı'na saat 08.30 sıralarında iniş yaptı.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter'ın bugün Ankara'daki temaslarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Savuma Bakanı Fikri Işık ile temaslarında özellikle Türkiye ile Bağdat yönetimi arasındaki gerginliğe değinerek Irak'ın egemenliğinin korunmasını vurgulaması bekleniyor.

"MUSUL HAREKATINI GÖRÜŞECEĞİZ"


Carter, Türkiye'nin Musul harekatına katılmasının hassas bir konu olduğunu belirtti ancak Washington'un daha önce Irak hükümetine ait bir karar olduğunu söylediği bu konu hakkında kesin bir görüş açıklamadı.

Carter, "Elbette bu konuyu da görüşeceğiz. Evet, bu konuda hassasiyetler var. Biz de, koalisyon da Irak'ın egemenliğine saygılı davranıyoruz. Bu bizim için önemli bir ilke" dedi.

Türkiye, ABD desteğinde yürütülen Musul harekatında yeri olduğunu savunuyor ancak Bağdat hükümeti buna karşı çıktığı gibi, Türkiye'nin Başika'daki askeri kampını da boşaltmasını istiyor.

Reuters'ın haberine göre adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı savunma yetkilisi, Türkiye'nin Irak konusundaki kaygılarının meşru olduğunu ancak Washington'un da "Irak'ın hiçbir bölgesinde özellikle davet edilmemiş olan hiçbir askeri unsur bulunmamalı" ilkesinde ısrarlı olduğunu söyledi.

Yetkili, "Iraklılarla Türkleri Musul'da bundan sonra ne olacağı konusunda uzlaştırabilmek için kapalı kapılar arkasında çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

ABD'nin IŞİD'e karşı mücadelede hem Türkiye hem Irak'la işbirliği yaptığına işaret eden Carter, "Bu iki ülke yakın dostumuz. Türkiye aynı zamanda NATO'da müttefikimiz. Biz herkesin IŞİD'i yenmek olan asıl hedefimize odaklanmasını istiyoruz çünkü IŞİD her üçümüz için de bir tehdit" dedi.