IBTimes'da yer alan habere göre pazartesi günü Nature Mikrobiyoloji dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim insanları, "Last Universal Common Ancestor" (Son Evrensel Ortak Ata) veya LUCA olarak adlandırılan "yarı canlı" tek hücreli, bakteri benzeri bir organizmanın 4 milyar önce, yani Dünya henüz 500 milyon yaşındayken yaşadığına dair detayları ortaya koydu.

Bilim insanları, LUCA için, tüm bitki ve hayvanların ortak kökü olan ve yaşamın 3 ortak ana menşeyi olarak tanımlanan, bakteri, bakteri benzeri tek hücreli prokaryotlar ve ökaryotların ortak yaşam kökü olduğunu belirtiyorlar.

123

Araştırmanın yazarlarından olan Almanya'da bulunan Heinrich Heine Üniversitesi'nden William Martin, Washington Post'ta verdiği demeçte, daha önce kanıt olarak bulunmayan bir şeye ulaştığını ve genom verisine dayanarak doğru soruları sordukları taktirde jeokimyasal bilgileriyle çok ilginç cevaplara ulaşabilmelerinin mümkün olduğunu belirtiyorlar.



LUCA hakkında doğru bir kanıya ulaşabilmek için bilim insanları günümüz bakteri ve arkelerde bulunan 6 milyon protein kodlama genlerini inceledi. Her bir DNA dizilimi incelendikten sonra bu genler içinde, bakteri ve arkelerin beraber bulunup bulunmadığına bakıldı ve nihayetinde tanımlanan 355 gen kümesiyle muhtemelen LUCA olduğu düşünülen sonuca ulaşıldı.

New Scientist'a konuşan Martin'in sonucun tam anlamıyla kendilerini afallattığını belirtiyor ve Hidrotermal Baca Teorisi ilişkin noktaların olduğunu belirtiyor. Martin, LUCA'yı yarı canlı olarak tanımlıyor neden olarak bacaların içerisinde ihtiyaç duyabilecekleri bir çok kimyasalı üretmek için abiyotik reaksiyonlara ihtiyaç duyabilmelerini gösteriyor.

unnamed
3

Canlılığın yapı LUCA'nın, 3,8 milyar yıl önce ortaya çıktığı ve iki basit hücrenin yolunu açtığı düşünülüyor: Bakteriler ve arkeler. Martin'in bu argümanlarına rağmen, halen LUCA'dan daha erken ve ilkel bir atanın olabileceğini olasılığını koruyor.

ÇEVİRİ: Reha BAŞOĞUL