Otel daha önce de Montre Boğazlar Sözleşmesi, İran nükleer müzakereleri gibi birçok diplomatik görüşmeye şahit oldu.

İsviçre’nin AB üyesi olmaması, NATO dışında yer alması tarafsız kimliğini ön plana çıkardığı için ülke, birçok uluslararası toplantılara ve müzakerelere ev sahipliği yapıyor.

Toplantıya ABD, Rusya ve Türkiye'nin yanı sıra İran ve Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu bazı bölge ülkelerinin dışişleri bakanları ile Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Temsilcisi katılacak. Toplantıya Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gidiyor.

Toplantıda öncelikle Suriye’de ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması konularının görüşülmesi, sonrasında barış görüşmelerine geçilmesi öngörülüyor.

İKİ GÜN ÖNCE MİNİ ZİRVE


Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi toplantısına katılmak için Suudi Arabistan'da bulunan Mevlüt Çavuşoğlu iki gün önce başkent Riyad'da, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ve Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya gelmişti.

Üç ülkenin dışişleri bakanları, Lozan'da yapılacak Suriye toplantısını ele aldı.

OLUMLU SONUÇ BEKLENMİYOR


Ülkede ateşkesin sona ermesinden üç hafta sonra yeniden başlayacak görüşmeler, Suriye için son şans olarak değerlendiriliyor.

Ancak Suriye halkı dahil birçok kesimin umutsuz bir şekilde baktığı Lozan görüşmelerinden barışa dair olumlu herhangi bir sonuç çıkması beklenmiyor.

Daha önce ABD ve Rusya’nın girişimi ile hayata geçirilen ancak bir hafta süren ateşkes, 19 Eylül’de Suriye ordusunca sonlandırılmıştı.

(DHA)