Almanya’nın Köln, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, Bielefeld gibi kentlerinde yılbaşı gecesi kadınlara cinsel tacizde bulunan gençlerin çoğunun, son krizle ülkeye gelen göçmenlerden oluştuğu belirlendi. OIaylarda ihmali olduğu gerekçesiyle Köln emniyet müdürü Wolfgang Albers görevinden alındı.

Görevinden alınan Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers (Foto: Reuters)


Ali GÜLEN /FRANKFURT

Aralarında çok sayıda Kuzey Afrikalı’nın da bulunduğu tacizcilerden gözaltına alınan 32 kişiden, 22’sinin son yıllarda kaçarak ülkeye gelen ve Almanya’dan sığınma talep edenlerden oluştuğu belirtildi. Köln’de gözaltına alınan bu gençlerden bazılarına cinsel saldırı, yaralama, hırsızlık ve gasptan soruşturma başlatıldı. Henüz yasal oturma izni bile olmayan gençlerin olaylara karışmış olması, Alman toplumunda büyük endişe uyandırıyor.

'OLAYLARI HAFİFE ALDI'


Bu gelişmeler yaşanırken, olayları hafife aldığı belirtilen Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers görevinden alındı. Albers'in görevden alınmasına gerekçe olarak, "Toplumun güveninin ve Köln Polisi’nin saygınlığının yeniden kazanılması" gösterildi.

Köln Polis müdürü, kamuoyuna olayla ilgili detayları zamanında açıklamamak ve faillerin kökenini gizlemekle suçlanıyor. NRW Eyalet Hükümeti, "İnsanlar yılbaşı gecesi ne olduğunu açıklığıyla bilmelidir. Ne oldu, zanlılar kim, bunlar bilinmeli ki, gelecek sefere önlem alınabilsin" açıklamasında bulundu.

GRUPLAR HALİNDE SALDIRDILAR


Yaklaşık bin kişilik tacizci gençlerin, gruplar halinde çeşitli kentlerde saldırıya geçtiği, cinsel tacizlerin yanı sıra soygun ve hırsızlık yaptıkları, ayrıca insanların üzerine yılbaşı fişekleri ateşledikleri ortaya çıkmıştı.

Köln polisi, 20 zanlıyla ilgili soruşturmaları genişletirken, mağdurların sayısı da 170’e çıktı. Bunlardan 108’i cinsel taciz mağduru olarak kaydedildi.

Hamburg, Stuttgart, Bielefeld ve Frankfurt’ta yaşanan tacizlerle ilgili soruşturmalar da devam ediyor.